Niemand minder dan Pia Douwes keert terug in de rol van haar leven. Vanaf begin volgend jaar zal de veelgeprezen musicalster opnieuw te zien zijn in de musical Elisabeth. Producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman zijn verheugd dat Pia, die deze rol in Oostenrijk, Duitsland en in Nederland al meerdere keren heeft gespeeld, opnieuw ja heeft gezegd. De laatste jaren werd in Wenen de rol van Elisabeth door twee actrices worden gespeeld, dit gaat in Nederland ook gebeuren. Pia speelt de volwassen Elisabeth en wie de jonge Elisabeth gaat spelen wordt binnenkort bekendgemaakt.

Pia Douwes

Een kwart eeuw na de Nederlandse première, waarin Pia Douwes ook de rol van Elisabeth speelde, brengen producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman de prachtige musical over het leven van deze opvallend eigenzinnige en moderne vrouw terug naar de Nederlandse theaters. ‘Pia is de enige echte Elisabeth,’ laat Albert Verlinde weten. ‘Dat het 25 jaar geleden is dat ze deze rol in Nederland heeft gespeeld, doet daar niets aan af. Zij is een van de zeldzame vrouwen die deze rol na zoveel jaar weer kan spelen. Pia is Elisabeth. Nog steeds.’ Wie de overige rollen gaan spelen, wordt later bekend gemaakt.

Pia Douwes speelde de rol van Elisabeth voor het eerst in 1992 in Wenen. Zeven jaar later beleefde ze in Nederland haar première in deze iconische musical. In de jaren daarna speelde ze de rol nog in Essen, Stuttgart en Berlijn. In Duitsland werd ze in 1996 voor haar rol in Elisabeth onderscheiden met de Image Award. In Nederland ontving ze in 2000 een nominatie voor de Musical Award beste vrouwelijke hoofdrol in Elisabeth en in 2001 won ze deze voor Beste Musical Acteur in het buitenland. Twee jaar geleden werd Pia op het Musical Awards Gala geëerd met een oeuvre award voor haar gehele internationale carrière. ‘Wat een eer opnieuw gevraagd te worden voor de rol die ik ooit in Wenen heb mogen creëren’ zegt Pia Douwes. ‘Ik verheug me om in deze vernieuwde versie van het grootste levensverhaal van de Oostenrijkse Keizerin de oudere Elisabeth te gaan vertolken. Ze blijft een fascinerende vrouw die haar tijd ver vooruit was.”

Elisabeth

De musical gaat over Sissi (Elisabeth) die op jonge leeftijd keizerin van Oostenrijk wordt door haar huwelijk met keizer Franz Joseph. Hun liefde wordt behoorlijk op de proef gesteld. Door de bemoeienis van de strenge aartshertogin Sophie, de moeder van de keizer, maar vooral door het leven zelf. Elisabeth vecht om zichzelf te mogen en kunnen blijven, en moet daar een hoge prijs voor betalen.

‘Het wordt een nieuwe, eigentijdse versie van de legendarische musical. Keizerin Elisabeth was iemand die niet te vangen was, een vrouw die wist wat ze wilde. Ze vocht om zichzelf te mogen zijn. Eigenzinnig, onafhankelijk en opstandig. Een strijd die ze samenvat in haar bekendste lied: ‘Mijn leven is van mij’

De regie is in handen van de Vlaamse regisseur Frank van Laecke. Met de producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman wordt Elisabeth opnieuw een indrukwekkende musical met een geweldige cast en een 14-koppig orkest, dat het verhaal van Elisabeth van de grandeur voorziet die het verdient.

Elisabeth de musical gaat begin volgend jaar in première, waarna een tournee volgt langs de grote theaters in Nederland.

Meer informatie en kaartverkoop: www.elisabethdemusical.nl