Gisteren speelde cast XXV van Soldaat van Oranje – De Musical een benefietvoorstelling voor War Child met vooraf een bijzondere inleiding door actrice en presentatrice Britt Scholte, de Afghaanse dichteres Bahara Hamidy en War Child directeur Ernst Suur. Bahara Hamidy en Britt Scholte symboliseren de samenwerking tussen Soldaat van Oranje en War Child en verbinden als het ware het verleden met het heden.

War Child x Soldaat van Oranje – De Musical

War Child en Soldaat van Oranje – De Musical verbinden het verhaal van de Tweede Wereldoorlog met de vele oorlogen die nu helaas gaande zijn in de wereld. De organisatie die zich al jaren inzet voor mentale steun aan kinderen in  oorlog en de voorstelling over een groep vrienden die een keuze moest maken onder de druk van de oorlog, bundelen hun krachten. Gezamenlijk vragen ze aandacht voor de gevolgen van oorlog op je leven en roepen op om kinderen te steunen die nu in oorlogssituaties zitten.

Nieuw lesconcept middelbare scholen
Soldaat van Oranje en War Child lanceren een lesconcept voor middelbare scholen. Ernst Suur vertelt: “Gezamenlijk vragen we aandacht voor de gevolgen van oorlog op een leven én roepen we op om kinderen in oorlog nú te steunen. Op een inspirerende manier hopen we bij leerlingen bewustwording te creëren en hen aan te moedigen om zelf ook iets bij te dragen voor leeftijdsgenoten die nu opgroeien in oorlog. Want als wij niets doen, wie dan?” 

Het lesconcept kan vakoverstijgend ingezet worden en bestaat uit meerdere modules, waaronder een bezoek aan Soldaat van Oranje – De Musical. Het ontzorgt docenten en is van toegevoegde waarde voor het curriculum, bijvoorbeeld voor Nederlands, Burgerschap, CKV, Geschiedenis en Mens&Maatschappij.

Bahara Hamidy

De familie van Bahara Hamidy (18) ging in Afghanistan gebukt onder het regime van de Taliban. In 2013 vluchtte haar moeder met twee kinderen, onder wie Bahara, naar Nederland. De rest van het gezin volgde twee jaar later. “Ik voelde het verdriet van mijn moeder om mijn vader en drie zussen achter te laten. Het maakte grote indruk op mij,” zegt Bahara. “Lang vond ik het lastig om over mijn angsten te praten. Ik wilde met rust gelaten worden en gewoon mijn eigen gang gaan.” Inmiddels gaat het een stuk beter met haar en schrijft ze in haar gedichten de angsten van zich af. 

Britt Scholte

Actrice Britt Scholte (26), is bekend van haar rol als Kimberly Sanders in GTST. Haar opa zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. “Door de geschiedenis van mijn opa, besef ik maar al te goed hoe belangrijk het is om in actie te komen in oorlogstijd en anderen in nood te helpen. Je bent verplicht om al het mogelijke te doen, hoe moeilijk, hoe zwaar en gevaarlijk het ook is, omdat je dat ook zou willen als je zelf in een dergelijke situatie zou verkeren,” zegt Scholte. 

‘Als wij niets doen, wie dan?’ is het motto van de beide jonge vrouwen. Gevormd door hun eigen geschiedenis maken zij zich sterk voor kinderen in oorlog nu.

Link via Soldaat van Oranje – De Musical: Lespakket Samen sterk voor vrijheid – toen en nu

Link via War Child: Lespakket Samen sterk voor vrijheid – toen en nu

Fotografie: Sandra Ruhe