Na het overdonderende succes op het Musical Award Gala 2024 afgelopen woensdag, kondigt NANOEK de landelijke tournee van de off-Broadway hit The Last Five Years aan. The Last Five Years vertelt het verhaal van Jamie en Cathy die in vijf jaar tijd van hevige liefde naar break-up bewegen, waar Jamie’s verhaal in chronologische volgorde wordt verteld, terwijl Cathy’s verhaal achterstevoren beleefd wordt. Met een gloednieuwe versie van een all-female team, een ijzersterke cast die later aangekondigd wordt, een eigentijdse vertaling en prachtige muziek wordt dit een niet-te-missen musical. De voorstelling gaat op 3 oktober 2024 in première in het DeLaMar. Kaarten zijn vanaf nu te koop.

“Op de kracht van het collectief, het durven niet te weten, op daadwerkelijk samenwerken, op nog meer musicals en nooit in hokjes, buiten de lijntjes met liefde, kennis en zorgvuldigheid. Op de kracht van de verbeelding, de kracht van muziek en taal. Laten wij dit genre vieren, wij maken met elkaar motherfokking musicals! Op naar de volgende en hopelijk nog veel meer”, aldus Anouk Beugels, artistiek leider NANOEK, tijdens de uitreiking. Met The Last Five Years vertaalt NANOEK een bestaande musical naar een frisse versie met een female gaze, zonder de oorspronkelijke tekst en de muziek uit het oog te verliezen.

Festival O.

Op 25 mei presenteert NANOEK aanvullend The Last Five Years, een theatraal college: brave new remake tijdens het Festival O, over het ontwikkelen van een nieuwe versie van de succesvolle off-Broadway musical. Aan de hand van liveoptredens van Jolijn Henneman & Timo Tembuyser bespreken Millie Taylor (Bijzonder Hoogleraar Musical), Anouk Beugels, Suzanne Heijdra, Judith Boesen en Cody Schuitemaker de elementen die langskomen bij het ontwikkelen van zo’n gloednieuwe versie door een all-female team. Samen met het publiek duikt het team in de dramaturgie en structuur van The Last Five Years, bestuderen ze de female gaze, bespreken ze de rol van de regisseur en lichten ze de techniek en invloed van vertalen toe.

The Last Five Years

The Last Five Years, geschreven en gecomponeerd door Jason Robert Brown, vertaald voor het Nederlandse publiek door Judith Boesen, vertelt het verhaal over de New Yorkers Jamie en Cathy die in vijf jaar tijd van hevige liefde naar een break-up bewegen. We volgen Jamie’s verhaal in chronologische volgorde, terwijl we Cathy’s verhaal achterstevoren beleven vanaf het einde van hun turbulentie relatie. Hun paden kruisen elkaar slechts één keer, op hun bruiloft.

Over NANOEK

NANOEK, de producent van brave new musicals, werd bejubeld in de pers en is meermaals bestempeld tot een verrijking voor het Nederlands musicalgenre. De musical MELK, die in najaar 2023 door heel Nederland te zien was, is bekroond met maar liefst 5 Musical Awards voor Beste Muziek, Liedteksten en Compositie, Beste Script en Dialogen, Beste Nederlands Oorspronkelijke Musical en Beste Kleine Musical. NANOEK creëert zowel geheel nieuwe musicals met brave new stories als bestaande musicaltitels die worden bewerkt met een brave new gaze.

(c) Liza Kollau