“Er bestaat geen eenduidige definitie voor “Musical”. Musical is een theatervorm die behoort tot het genre muziektheater, waartoe ook opera, ballet en dans behoren. Musical kent vele verschijningsvormen en ontwikkelt zich in de tijd net zoals de andere muziektheater-genres. Het genre heeft zich ontwikkeld vanuit het lichte entertainment van vaudeville- en revuetheater tot een gecombineerd geïntegreerd geheel van zang, dialoog, dans en technische aspecten waarbij de elementen als humor, liefde, woede en bezieling worden een belangrijke rol spelen.

 

Wel zijn de navolgende kenmerken van de Musical te geven:

  1. Musical is een theatervorm waarin de combinatie zang, spel, dans en techniek (waaronder begrepen licht en decor) een verhaal vertelt.
  2. De inhoud van het verhaal bepaalt de vorm van de Musical. Alle elementen van de voorstelling moeten bijdragen aan de uitbeelding van een centraal thema.
  3. Zang is het onontbeerlijke onderdeel van de Musical. Zonder deze component kan er geen sprake zijn van een Musical…”

 

…Aldus het reglement van Stichting Musical Awards. Op woensdag 24 april werden tijdens een live-uitzending de Musical Awards uitgereikt tijdens het jaarlijkse gala spektakel. Met slechts 1 award verschil haalde Jesus Christ Superstar de meeste awards binnen. Maar ‘kleine’ grote winnaar is toch wel de productie van MELK.

Dit keer was het Afastheater in Leusden de plek waar alle musicalminnende personen bij elkaar kwamen. Genomineerden, producenten, supportfamilie en pers bevonden zich in een haast Oscarwaardige (of meer Olivier Awards waardige) setting.

De rode loper werd druk bezocht wat voor de massaal aanwezige pers mooie plaatjes opleverde. Ook werden er voorspellingen gedaan, de gevreesde 20 seconde speech nog even geoefend en bijgepraat met collega’s.

 

Creative awards:

Vooraf aan het livedeel van de uitzending werden in de preshow eerst alle creative awards uitgereikt. Terugkomend op het reglement, het licht en decor zijn onderdeel van het ‘verhaal’ alsmede ook de choreografie, de teksten (al dan niet vertaald), de kostuums en de muziekarrangementen. Alles ontstaat, krijgt vorm en komt samen onder leiding van de regie.

Terechte categorieën dus en de winnaars zijn:

Beste Regie

Ivo van Hove (Jesus Christ Superstar)

Beste Choreografie

Roy Jonathans (Boni)

Beste Decor/Toneelbeeld of Projecties

Luc Peumans & Robert Nieuwenhuis (De Tocht!)

Beste Lichtontwerp

Jan Versweyveld (Jesus Christ Superstar)

Beste Geluidsontwerp

Tom Gibbons (Jesus Christ Superstar)

Beste Kostuums (/Kap en Grime)

Meredith Joeroeja & Ilse Vermeulen (Boni)

Beste Muziek en Liedteksten

Charlotte Dommershausen en Schrijverscollectief* (Melk) Schrijverscollectief: Ianthe Mosselman, Sjaan Flikweert Elisabeth van Nimwegen, Marijn Bellaard

Beste Script en/of Dialogen

Iante Mosselman, Sjaan Flikweer, Elisabeth van Nimwegen en Marijn Bellaard (Melk)

Beste Vertaling

Huub van der Lubbe (De man van La Mancha)

Na een korte onderbreking werd er afgeteld naar de start van de live uitzending. Naast de uitreiking van de awards zijn de optredens, waarmee vaak ook een preview van het komende seizoen getoond wordt een hoogtepunt van het programma.

De optredens:

Alle eerder genoemde kenmerken, zoals in het reglement omschreven kwamen meer dan vertegenwoordigt voorbij.

Het kenmerk waar de combinatie zang, spel, dans en techniek bij elkaar komen, zagen we direct al bij de cast van Saturday Night Fever. Wat een power kwam er van dat podium af! En het feestje van de cast (met award winning ensemble) van Mamma Mia was natuurlijk meteen niveau-het-dak-eraf. Maar ook Sister Act (Met April Darby als Deloris) liet al met dit optreden zien dat je deze voorstelling komend seizoen niet mag missen! Een heerlijk swingend feestje…

Dat de inhoud van het verhaal ook de vorm van de musical bepaalt, zien we terugkomen bij 14 de Musical, waarin Tobias Nierop als Johan de inleiding doet maar Mitch Blaauw als schoonvader Cor volledig de show steelt. Shrek is vooral qua staging en vormgeving prachtig, en het nummer gebracht door Shrek (René van Kooten) Fiona (Linda Verstraten) en Donkey (Q-Shans Thode) blies de zaal in.

Zang is het onontbeerlijke onderdeel van de musical en zeker bij een doorgecomponeerd verhaal als Jesus Christ Superstar behoeft dat geen verdere bevestiging. Stijn Proesmans gaf een geweldige performance als Simon, en het ensemble was krachtig en opzwepend.

Diezelfde zang kwam absoluut ook tot zijn recht bij het optreden van Elisabeth. Pia Douwes, die deze iconische rol als geen ander weet te brengen in duet met Danique Dusee was gewoonweg briljant. De souplesse van Danique, het bemoedigende knikje van Pia vlak voor die uithaal, en dan Pia er nog overheen met haar ervaring was gewoon onroerend om te zien.

Het duet tussen Gaia Aikman en Soy Kroon was net zo intiem, maar ook erg sterk gebracht. We kijken enorm uit naar 40-45.

De awards:

Buiten de gerenommeerde awards waar de vakjury de winnaar bepaalt, mag het publiek ook nog van zich laten horen door tijdens de live-uitzending te stemmen op hun favoriete (familie)musical.

Eventim Publieksprijs Beste Familiemusical 2024

De Drie Biggetjes

VriendenLoterij Publieksprijs Beste Musical 2024

De Tocht

Voor de meeste producenten een nóg bijzondere prijs omdat dit toch een klanttevredenheidsbevestiging is die je in geen ander vak ziet.

De vakjury, bestaande uit Hilde Scholten (voorzitter), Arno Gelder, Dianne Zuidema, Joy Kreiken, Maurice Luttikhuis, Henriëtte Tol en Jamai Loman bepaalden de overige winnaars:

Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Grote Musical

Brigitte Heitzer (MAMMA MIA!)

Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical

Lucas Hamming (Jesus Christ Superstar)

Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Kleine Musical

Suzan Seegers (Piaf)

Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Musical

Laus Steenbeeke (De Mol en de Paradijsvogel)

Beste Vrouwelijke Bijrol

Lottie Hellingman (De Hospita)

Beste Mannelijke Bijrol

Edwin Jonker (Jesus Christ Superstar)

Aanstormend Talent

Lisa Schol (Melk)

Beste Ensemble

MAMMA MIA!

Beste Musical (Groot)

Jesus Christ Superstar

Beste Musical (Klein)

Melk

Beste Oorspronkelijk Nederlandse musical

Melk

Na meer dan een uur aan musicalcadeautjes was de uitzending alweer voorbij; een kort nafeestmoment met alle winnaars op het toneel maar al snel daarna werden alle camera’s opgeborgen, gingen de hakken uit, vlinder-strikken los en kon men informeel nog even nakletsen. Een mooie editie van onze ‘Olivier Awards’ kind-a-night waarin wij als musicalland laten zien dat we erbij horen, megatalent bezitten en mooie producties weten neer te zetten.

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Peggy de Haan
Video: Rob de Haan ( volgt later )