'Dwang' van ISH: de wereld achter dwangneurose in dans

Lees jij elke dag de krant? Of pak jij altijd een stang in de metro vast om vallen te voorkomen? Weet je wel niet hoeveel bacteriën er aan zo’n stang zitten en hoe vies dat eigenlijk is? Wat als je echt gelooft dat je ernstig ziek wordt na het lezen van de krant of na het vasthouden van een stang in de metro. De voorstelling DWANG van urban danscollectief ISH gaat in op meerdere vormen van dwangneuroses. Een meeslepend stuk waarin popping, hiphop en toneel de verbinding aangaan.

DWANG ISH Studio Breed b kopie 465 262 s

 De voorstelling begint met het vertellen van een doodgewoon verhaal, dat onverwachts luguber eindigt. Daarmee is al snel de toon gezet. In de voorstelling DWANG worstelen 4 mensen op hun eigen manier met een dwangstoornis (OCD). Hoe is het om bepaalde gedachten te hebben die je alleen kunt controleren door alles goed uit te voeren? Hoe is het om alleen een goede dag te hebben als alles klopt? Mensen met een dwangneurose hebben vaak het gevoel geen controle te hebben over wat ze denken en dit wordt mooi uitgebeeld in de voorstelling door de vier spelers Abdelhadi Baaddi, Arnold Put, Yordana Rodriguez en Daphne Scheerlink. Herhaling en timing van de bewegingen afgewisseld door een monoloog, maakt al snel duidelijk dat bepaalde handelingen voor de patiënt van vitaal belang zijn.

Het stuk maakt het taboe rondom dwangneuroses bespreekbaar en ondanks het geladen thema, zit er ook zeker humor in het stuk. Vooral als je zelf ervaring hebt met neuroses kan het herkenbaar zijn. Naast het boeiende thema is de choreografie van de verschillende dansstijlen erg strak en de uitvoering mooi om naar te kijken. Zeker een aanrader.

De regie van de voorstelling stond onder leiding van Marco Gerris en Lara Wakelkamp.

Meer informatie vind je op http://www.thisisish.com/nl/shows/dwang-1

Verslag: Romanca van Vuure