Geheugendief – gevuld met stille gedachten

Mijn eerste zin komt niet uit mijn vingers en misschien staat dat wel centraal voor deze voorstelling. Stel je voor dat je je hele leven voor elkaar hebt. Je bezit een waanzinnige baan, je hebt twee prachtige kinderen en een leuk huis in een prachtige stad. Maar dan slaat het noodlot toe: je man wordt geschept door een auto, belandt in een coma en komt drie jaar later te overlijden. Net als je denkt dat je dit gemis een plaatsje hebt kunnen geven, merk je dat je aan het veranderen bent. Je kinderen zijn toe aan het verwerkingsproces van het overlijden van hun vader en je wil ze niet tot last zijn. Daarom bedenk je voor alles wat er met je gebeurt een smoesje, tot je het niet meer trekt. Alles wat je vergeet, ligt niet aan ouderdom. Verdwalen in je eigen buurt komt niet omdat ze de straat verbouwd hebben en je deze daardoor niet meer terug herkent. En dan het vellende oordeel: Alzheimer op jonge leeftijd. Nog geen vijftig jaar en toch gediagnostiseerd met deze ziekte.

Geheugendief 36

Een thema wat weinig aan de verbeelding overlaat. Een thema dat uitermate geschikt is om een ingrijpende musical van te maken. Dat vond althans schrijver en regisseur Jean-Paul Duijst. Wat een kunstwerk heeft de regisseur afgeleverd. Sprakeloos bleven we achter na de laatste scène. Tranen over de wangen van het hele publiek. Ondanks dat het moment na het slotapplaus niet lang was, je kon toch een speld horen vallen. Als je met je script een heel publiek kan laten bulderen van het lachen, maar ook kan laten snikken van het huilen, ben je een vakman. Maar Jean-Paul deed dit natuurlijk niet alleen. Zonder de vormgeving en de muziek zou het geheel niet over zijn gekomen.

Rick Bergervoet (Studio steen, papier, schaar) zorgde op een eenvoudige manier voor adembenemende beelden. Ook hielp het dat de zaal zo klein was dat het spel en zang van de acteurs en actrices echt bij je naar binnen drongen. De muziek werd geschreven en van te voren ingespeeld door Jacob de Groot. Voor mij een naam die meteen een belletje deed rinkelen: hij speelde een rol in onder andere ‘De Tweeling’. Naast acteren en zingen, schrijft hij dus ook muziek. Een melodie die steeds in de voorstelling naar voren kwam, had op elk moment zijn eigen betekenis en dat was bijzonder. Ook de stukken die gezongen werden, waren indringend en zaten goed in elkaar.

De voorstelling gaf op een prachtige manier weer wat een ziekte als Alzheimer met een familie doet. Twee zussen die recht tegenover elkaar komen te staan. Een moeder die haar eigen dochters na verloop van tijd niet meer herkent. Niet alleen gaat het over de ziekte, maar ook romantiek, verdriet en humor staan centraal in de voorstelling. Op het moment dat je denkt dat je niet veel meer drama kan hebben, wordt er plaats gemaakt voor humor. Deze afwisseling werkt ontzettend fijn en daardoor wordt een soort emotionele climax opgebouwd die voor mij erg goed werkte. Tijdens het eindapplaus hield ik, en velen met mij, het niet droog.

Een musical staat of valt door zijn acteurs en actrices en dat ging ook op in het geval van ‘Geheugendief’. De rol van Antonia Scholten (de piano spelende moeder later gediagnostiseerd met Alzheimer) werd gespeeld door Lia Schipper. Zij speelt deze rol alsof zij Antonia is. Lia speelt geloofwaardig, eerlijk, puur en prachtig. Je wordt elke keer meegenomen in haar wereld en ze laat je aandacht niet los. De rol van oudste dochter Carice wordt gespeeld door Merit Veldhuizen. Merit laat je een kijkje nemen in haar ziel. Op een bepaald moment zingt ze een prachtig klein lied en moet vechten tegen haar tranen. Dat is een van de velen momenten waarin Merit laat zien wat een krachtige, intense actrice ze is. De rol van jongste dochter Bodine wordt gespeeld door Sabina Linschoten. Niet wetende of deze rol dicht bij het echte leven van Sabina komt, vraag ik me het wel steeds af. De overtuiging waarmee ze elke emotie speelt is zo waanzinnig om te zien. Ook zij zorgt voor menig traan over de wang van het publiek met haar mooie spel. Tussen al het drama van de voorstelling wordt ook plaats gemaakt voor humor en degene die hier een sleutelrol in vertolkt is Merel van Reenen als Ruth. Ze speelt de bemiddelaar in de familie en zorgt dat het allemaal een stukje luchtiger wordt. Je ziet aan Merel hoe intens ze geniet van haar rol en haar hele spel houdt ze haar rol vast. Dan blijven nog de rollen van Moos, gespeeld door Kai Brasdorp, en de rol van meneer Polak, gespeeld door Andre Pieters, over. Moos wordt verliefd op Bodine en meneer Polak ziet zijn vroegere vrouw in Antonia. Door deze figuren is het mogelijk gemaakt om een stuk romantiek toe te voegen aan de voorstelling. Kai speelt zijn rol met zoveel gemak (op het oog) dat het je aan het twijfelen brengt of hij niet gewoon in het echt ook Moos is. Andre moet vanaf het begin in de rol van Alzheimerpatiënt zitten en raakt hier ook niet uit. Een lastige opgave, maar Andre weet deze taak ontzettend puur en mooi over te brengen. Kortom allemaal huzarenstukjes in een voorstelling waar je u tegen zegt.

Helaas wordt de voorstelling niet heel veel gespeeld, maar neem de mogelijkheid om te gaan kijken! Voor meer informatie, kijk op: http://vollezaalproducties.nl/producties/geheugendief.html

Door Milou van de Wiel
Foto: Wilma van der Werf