Première Dolfje Weerwolfje zeker niet om te janken

Hoewel een beetje weerwolf natuurlijk wel wat af weet van 'janken' en dan het liefst naar de volle maan. Dolfje (vandaag gespeeld door Philip van Loosbroek), een doodnormale jongen, althans tot zijn zevende verjaardag, wist ook nog niets van janken als een weerwolf. Tot de klok twaalf sloeg en het jochie veranderd in een weerwolf. Een witte, met een brilletje.

Dolfje Weerwolfje premiere 28

De schrik is groot maar gelukkig is daar zijn broer Timmie (Floris Puts) die hem helpt om ermee om te gaan en die het eigenlijk wel cool vindt zo'n weerwolfbroertje. Best handig tegen die pesters op school! Maar ja, bij meisjes in de buurt is het dan weer lastiger. Vooral als Noura (Kyana Raine Pacis), het liefste meisje van de klas, jarig is op volle maan-dag.

Dolfje Weerwolfje 24

En als dat allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is voor een zevenjarige, is daar nog de buurvrouw, mevrouw Krijtjes (Roosmarijn Luijten), die ter bescherming van haar kippen, jacht maakt op de weerwolf. Uiteindelijk komt het geheim uit en weet Dolfje, samen met zijn opa-wolf het een plekje te geven. Mede dankzij zijn (niet echte) ouders, Bente van Brand (moeder) en Wolter Weulink (vader), die Dolfje gerust stellen dat anders zijn eigenlijk heel normaal is. Iedereen is anders, dus dat geeft niets, lijkt de moraal van het verhaal.

Wie het verhaal gebracht in vrolijke sprookjeskleuren verwacht zit er duidelijk naast. Geheel in de stijl van Paul van Loon is het decor grijs en grauw bestaande uit een stellage van aan elkaar gefabriceerde meubelstukken. Tijdens de voorstelling worden de meubelstukken op vernuftige wijze gebruikt en gevormd; van slaapkamerraam tot kippenhok tot woonkamer. De opzet geeft weinig kleur, wat de kleurrijke personages dan weer van het podium af laat spatten.

Dolfje Weerwolfje 27

De kinderacteurs zijn van een klasse apart. Vaak wel uit theaterfamilies afkomstig (Floris is het broertje van en Kyana de dochter van) ze doen het toch maar even en hoe. De manier waarop Philip direct al met het eerste lied de zaal weet in te pakken, en de attitude waarmee zowel Floris als Kyana hun rol spelen is echt fantastisch en ontroerend om te zien. Wat een kanjers! De kinderrollen worden overigens afgewisseld met elk drie acteurs per rol. Bij het slotapplaus kwamen dan ook even alle kinderen het podium op en verdienen net zo goed een vermelding. Voor de rol van Dolfje zijn dat nog Rom Elzakkers en Flavio Rizzuto, voor Timmie zijn Ivo Timmers en Jasper Verzaal van de partij en de kleine Noura wordt afwisselend gespeeld door ook Eowyn Arts en Maylin van Putten. Genoeg aanleiding dus om meerdere keren te gaan. 

Dolfje Weerwolfje 35

De volwassen rollen spelen meerdere personages. Door kleine aanpassingen in kostuum aangevuld met subliem spel is elke rol even geloofwaardig. Sommige effecten doen wat kluchtachtig aan; de beet in het been en de sporttest waarbij 'Dolfje' in de touwen klimt, over het plafond loopt en zich laat vallen, zijn dusdanig komisch gebracht dat het een schaterlachen uit het publiek oproept.
Het publiek komt in ieder geval aan zijn trekken qua participatie. Wie heeft er nu niet eens lekker ongegeneerd willen huilen als een wolf? Iedereen toch? Maar let op: kort, kort, lang alleen als er echt nood is! Want (zo blijkt) in geval van nood, is er altijd een medewolf in de buurt die reageert op de noodcode en komt helpen! Toch handig om te weten!

Vandaag is maar weer gebleken dat kinderboeken zich prima lenen voor een mooi (kinder)musicalverhaal mits goed en kundig uitgevoerd. Rick Engelkes Producties is hier toch zeker in geslaagd!
Dolfje Weerwolf speelt nog tot juni 2016 in diverse theaters.
Voor meer informatie: www.rep.nu

Voor de fotoreportage van de premiere en de scenefoto's klikt u hier

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto's: Peggy de Haan