Column Jody Bhe vanuit Zweden

Een musical in een compleet andere taal leren die je niet kent of spreekt? 'Tuurlijk!', dacht ik. Ik ken de musical binnenste buiten na het 300 keer gespeeld te hebben in Nederland. Toch?!

Ik heb het over de musical "Miss Saigon" in Malmö, Zweden waar ik sinds 20 juli al hard voor aan het repeteren ben. Geen idee dat ik het compleet mis had.
De eerste keer dat ik die dikke map thuis gestuurd kreeg met de Zweedse vocal score kreeg ik het toch wel even benauwd. Geen idee wat de exacte betekenis was of hoe je het moest uitspreken. Braaf vertaalde ik al m'n Zweedse zinnen op Google Translate, waar de meest rare en grammaticaal niet kloppende zinnen uitkwamen. Pas in Zweden kregen (en krijgen we nog steeds) veel Zweedse taalcoaching. Zweeds is niet makkelijk! Gelukkig heb ik ook heel veel lieve collega's om me heen die mij maar al te graag helpen met de uitspraken. Maar in welke taal Miss Saigon ook wordt gespeeld, ik krijg toch altijd weer kippenvel als ik de propellers van de helikopter hoor. Het is en blijft mijn favoriete klassieker!

Mag ik ook nog even zeggen dat onze lieve Li-Tong Hsu (Gigi in Nederland) die hier in Zweden Kim speelt, het super goed doet?

De Zweedse mensen hier zijn heel prettig om mee te werken. Ze zijn ontzettend vriendelijk en verwelkomend. Hun Engels is bizar goed, wat heel prettig werkt tijdens de repetities. Ondanks dat, ben ik wel blij dat m'n 'Dutch ladies' hier ook zijn (Dénise Baaij, Li-Tong Hsu en Chandni Adjohia die ook in NL speelden). Zweden voelt mede door hen en m'n collega's veel sneller als mijn thuis dan ik had verwacht!

De musical zal er hier in Zweden compleet anders uitzien vergeleken met de versie van Nederland. Ander decor, andere kostuums, enzovoorts. Dat maakt het voor mij een compleet nieuwe musical, wat heel fijn is voor de afwisseling. We hebben nog een kleine 2,5 week te gaan voor we op 6 september de première hebben. Ben je toevallig in de buurt? Kom dan zeker naar Malmö om de show te zien! Wil je m'n avontuur volgen, volg me dan op instagram: euodiajody.