HOOKing up with a true legend: Peter Pan

Producent Music Hall produceert al ruim 20 jaar theaterproducties. Reeds twee maal eerder waagden zij zich aan het verhaal van Peter Pan, maar ook twee maal waren de producenten ontevreden. Daarom nu een geheel nieuwe versie, in een geheel nieuw format. Dit format werd op 18 juli 2012 aan de Nederlandse pers gepresenteerd.

peter pan 01

Gisteren vertelde producent Geert Allaert, arrangeur Matt Dunkley en regisseur Luc Petit meer over deze grootse arena tour. De keuze van arena's is niet omwille van de grootte (denk aan Vorst Nationaal te Brussel, Ziggo Dome te Amsterdam en The 02 Arena te Londen), maar omdat het verhaal dat zij willen brengen zo groots is dat het ook Groots gebracht dient te worden. Het publiek mag een voorstelling verwachten waarbij het letterlijk ogen te kort zal komen en... Peter Pan zal écht vliegen.

VLIEGEN

Het vliegen was één van de grote struikelblokken tijdens de vorige Peter Pan producties. De kabels en snoeren waaraan Peter Pan vloog, waren een doorn in het oog van de makers. Volgens regisseur Luc Petit wordt er ware magie toegepast, Peter Pan-acteur Sandor Stürbl zal zonder kabels, zonder draden, zonder snoeren – de worsteling van de aan touwen vliegende Peter Pan is voorbij - en hij zal tussen de 1 en 10 meter hoogte door arena's door heel Europa en daarbuiten vliegen.

peter pan 02

CAST

Een internationaal ensemble van stuntvliegers, acrobaten en dansers zullen de magie naast de hoofdcast verhogen. Deze hoofdcast bestaat naast Sandor Stürbl uit Lilly-Jane Young (Wendy), Milan van Weelden (Kapitein Haak), Wim van den Driessche (Smee / Mr. Darling), Julia Guez (Tiger Lily), Sara de Smedt (Mrs. Darling) en Marjolein van Haren (Mermaid). Steven Colombeen zal understudy zijn voor de mannen, swing Iris Rodenburg voor de vrouwenrollen.

MUZIEK

Peter Pan World Arena Tour zal een doorgecomponeerde voorstelling worden. In elk land zal een verteller ons in de taal van dat land (Brussel krijgt Frans- en Nederlandstalige voorstellingen) door Neverland begeleiden, door de acteurs wordt er alleen gezongen. Er is gekozen voor reeds bekende popsongs (denk aan "I am sailing", "Angels" en "Forever young") maar ook klassiekers als "Nessum Dorma" van componist Puccini. Het zal dus geen random jukeboxmusical worden zoals die tegenwoordig steeds vaker worden geproduceerd, de muziek versterkt het verhaal. Hiervoor is niemand minder dan Matt Dunkley aangetrokken, bekend van o.a. Pirates of the Carribean, Harry Potter en Moulin Rouge. Die laatste is de reden dat Allaert graag Dunkley in zijn team wilde hebben. Allaert zag de film en wist dat dit was wat hij voor Peter Pan wilde, daar de muziek het verhaal van Moulin Rouge vooruit brengt.

De grootsheid van dit project sprak Dunkley enorm aan, "Imagination and creation comes together." Er is dan ook gekozen voor een filmachtige aanpak van de muziek, die op dit moment door een groots orkest in Londen wordt ingespeeld, begeleid door een 30-koppig koor. Nu is theater altijd 3D, maar door mapping en staging van deze show (een set van 1600 m2 met vele projecties om in de juiste stemming te komen) krijgt het door de muziek een extra dimensie.

peter pan 03

VORMGEVING

Regisseur Luc Petit stapte aan boord met twee voorwaardes voor deze show:
1. Vliegen zonder draden
2. Geen realistische vormgeving.

Het is een verhaal uit een boekje van J.M. Barrie en dit boek zal vanuit een bibliotheek het uitgangspunt van het verhaal zijn.

Het creatieve-, productie- en artistieke team is zeer internationaal. Er is gekeken naar musicalvormen in Vlaanderen en Nederland maar ook in andere landen waar de zang meer dan het verhaal op de voorgrond ligt. Deze Peter Pan heeft een mengvorm en hierdoor een internationaal karakter.

KOSTUUMS

De kostuums zijn ontworpen door Kaat Tilly. Drie dagen nadat ze de laatste kostuumontwerpen naar grote tevredenheid van het hele Peter Pan-team heeft afgeleverd, is ze onverwacht overleden. Haar twee dochters, die zelf ook voor dit vak hebben gekozen, zijn nu bij deze productie betrokken. De Peter Pan World Arena Tour zal aan Kaat Tilly worden. opgedragen.

TOUR

De voorstelling zal van december tot en met februari in Brussel en Amsterdam te zien zijn. In Brussel zijn reeds 10 voorstellingen uitverkocht. In Amsterdam is de voorstelling vooralsnog twee keer te zien, op 15 en 16 februari 2013.
Tickets zijn verkrijgbaar via www.peterpan.is , www.seetickets.nl (0900-1353 – 45 cpm)

Verslag: Gaby Lejeune

Foto's: Jin van Weerd