Opera Zuid toert van 12 november t/m 11 december door het land met Lady in the Dark. In Kurt Weills Broadwayhit belandt een moderedactrice gestrest op de bank van een psychiater. Anna Pool regisseert het visuele spektakel met oa Maartje Rammeloo, Sylvia Poorta en Elliott Carlton Hines. De New-Yorkse dirigent David Stern heeft de muzikale leiding. De première is zaterdag 12 november, 19.30 uur in het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof.

Liza Elliott, hoofdredactrice van een modemagazine, lijdt al maanden aan paniekaanvallen en depressies. De druk op haar werk en in haar privéleven is te groot. Ze is besluiteloos op kantoor, in de liefde kan ze niet kiezen tussen haar getrouwde baas Kendall Nesbitt en filmster Randy Curtis, terwijl advertentiemanager Charley Johnson haar mateloos irriteert. Uiteindelijk besluit ze een psychiater te bezoeken. Door haar dromen te analyseren komen ze bij de kern van Liza’s problemen en weet ze haar twijfels te overwinnen.

Lady in the Dark ging al in 1941 in première, maar de thematiek is nog altijd bijzonder actueel en herkenbaar. Regisseur Anna Pool: “Liza is een bijzondere, getalenteerde en geliefde vrouw. Door aan de verwachtingen van de mensen om haar heen te willen voldoen, is ze zichzelf echter kwijtgeraakt. De problemen waar ze tegenaan loopt, zoals de werkdruk en keuzestress, zijn niet veranderd. Ze zijn alleen maar groter geworden. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen ervaren hierdoor angstproblemen, depressies en paniekaanvallen.”

Maar Lady in the Dark is meer dan een stuk over de eisen die het leven en de maatschappij aan ons stelt. Het is eerst en vooral heerlijk muziektheater, een visueel spektakel met fantasierijk verbeelde dromen, zo’n tweehonderd kostuums in jaren veertig stijl, scherpe teksten van Ira Gershwin en prachtige songs, zoals de klassieker My Ship, die werd gecoverd door grootheden van Nancy Wilson en Julie Andrews tot Anne Sofie von Otter en Miles Davis.

LADY IN THE DARK

Dr. Brooks Sylvia Poorta, Liza Elliott Maartje Rammeloo/Alexia Macbeth, Charley Johnson Elliott Carlton Hines, Russell Paxton Simon Butteriss, Randy Curtis Quirijn de Lang, Kendall NesbittJeremy Finch White, Elinor Foster Veerle Sanders, Maggie Grant Nienke Nasserian.

Regie Anna Pool, muzikale leiding David Stern, decor- en kostuumontwerp Madeleine Boyd, choreografie Rebecca Howell, lichtontwerp Bretta Gerecke, dramaturgie Joep Hupperetz,  koorTheaterkoor Opera Zuid olv Jori Klomp, orkest philharmonie zuidnederland.

Lady in the Dark, een coproductie van Opera Zuid en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, wordt gespeeld in het Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling.

SPEELLIJST

za 12 nov: Theater a/h Vrijthof, Maastricht, di 15 nov: Stadsschouwburg Utrecht, do 17 nov: Schouwburg Concertzaal Tilburg, di 22 nov: Parktheater Eindhoven, do 24 & za 26 nov: Les Théâtres de la Ville Luxembourg, do 1 dec: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen, di 6 dec: Theater Rotterdam, do 8 dec: Chassé, Breda, zo 11 dec: Theater a/h Vrijthof, Maastricht

Opera Zuid website, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube