Fiddler on the roof; een glansrol voor Thomas Acda.

Fiddler on the roof is in Nederland misschien beter bekend als Anatevka. Het verhaal speelt zich af in 1906 en gaat over Tevje (Thomas Acda).

Fiddler on the roof 2017 premiere 15

Tevje is een melkboer van joodse afkomst die leeft in het Russische Anatevka met zijn vrouw Golde (Judith Linssen) en zijn dochters. Tradities wil hij graag in ere houden maar dat is nog niet zo makkelijk in een Rusland waar de Joden door autoriteiten veelvuldig worden geïntimideerd. En als dat al niet moeilijk genoeg is, wil de een na de andere dochter afwijken van het uithuwelijk ritueel.

Thomas speelt als Tevje echt een glansrol. Op toneel zie je het personage maar zeker ook de 'echte' Thomas. Zijn komische timing is spot-on en zijn liedinterpretatie zeer geloofwaardig. Wat ook op viel was Thomas zijn articulatie. Hij is goed te verstaan en weet toch de nuance in de tekst te leggen alsof het lijkt dat hij daar zijn dagelijkse ding staat te doen en nooit anders heeft gedaan.

Fiddler on the roof 2017 premiere 10

Judith speelt een pittige moeder, die heel wat te stellen heeft met Tevje. De vraag (tijdens het nummer 'is dit liefde') wat er tussen haar en Tevje nu eigenlijk is na 25 jaar huwelijk blijft helaas onbeantwoord.

De plaatselijke koppelvrouw (the matchmaker) Yente (Doris Baaten) heeft een man gevonden voor Tevje's oudste dochter. Tevje besluit zijn dochter Tzeitel (Eva van Gessel) uit te huwelijken maar geheel in strijd met de traditie heeft zij zelf al gekozen voor de arme kleermaker Motel (Tomer Pawlicki). Tevje ziet in dat liefde meer waarde kan hebben dan welke bruidsschat dan ook en geeft zijn zegen aan zijn kind.

Dorus is erg grappig als Yente. Vooral in de eerste akte zien we haar veel en zet ze een bemoeierige koppelvrouw neer. Eva speelt een zelfverzekerde Tzeitel. De liefde voor haar vader en de dankbaarheid dat hij de traditie doorbreekt komt duidelijk over vanuit haar spel.

Tevje ‘s tweede dochter, Hodol (Hanna van Vliet) krijgt een relatie met een joodse revolutionair Perchick (Jacob de Groot) die verbannen wordt. Hanna heeft een erg prettige zangstem. Haar samenspel met Jacob is duidelijk op zijn plek. Je begrijpt als toeschouwer helemaal dat zij zelfs haar familie wil verlaten om bij hem in Siberië te zijn.

Als dan zijn derde dochter Chava (Sarah Janneh) wil trouwen met een christen, Fyedka (Calvin Kromheer) wordt het Tevje teveel. Hen de zegen geven ziet hij als het verloochenen van zijn afkomst en alles waar hij voor staat. Hij besluit zijn dochter dood te verklaren maar als de Joden, op bevel van de Tsaar, wegtrekken uit het dorp, wenst hij haar toch Gods zegen.

Fiddler on the roof 2017 premiere 25

Sarah kwam bij aanvang wat nerveus over maar gaandeweg de voorstelling, mede gedragen door Thomas kwam ze er beter in.

Bij het wegtrekken uit het dorp eindigt het verhaal. Degene die zich ietwat verdiept in de joodse geschiedenis kan prima uitvogelen wat er met wie zal gaan gebeuren. De voorstelling zelf voorziet hier echter niet in, een open einde...

STATEMENT:
Wij, als Musicalsites.nl, hebben bewust gekozen om de premiere van Fiddler on the Roof bij te wonen en verslag te doen. Echter is het verslag anders dan u van ons gewend bent met de volgende motivatie;
Musical en muziektheater is een mooi, creatief maar ook kwetsbaar vak. Al jaren doen wij verslag van producties en prestaties van mensen uit het vak en voelen wij ons verbonden met diverse theaterscholen waar veel talenten zich ontwikkelen. Dat moet in een veilige omgeving plaats kunnen vinden zonder dat er op welke manier dan ook misbruik gemaakt wordt van mensen en hun kwetsbaarheid.

Wij hopen dat mede door de huidige discussie de veiligheid op de scholen en binnen de producties wordt gewaarborgd zodat er een klimaat ontstaat waar een ieder vanuit zijn talent zich kan en mag ontplooien zonder risico op schade door beinvloeding of machtsmisbruik.

In deze context hebben wij dan ook gemeend de castleden van Fiddler on the Roof een verdiend podium te geven voor hun prestatie binnen deze productie.

De cast van 'Fiddler on the Roof' heeft ook een verklaring gegeven die wij ook plaatsen.

DN4mLfXXcAAHsao

Kijk hier voor de fotoreportage

Meer informatie over deze musical vind je hier.

Foto's: Wilma van der Werf
Verslag: Mariska Steenbergen