Internationale dramagroep brengt unieke musical 'Nymph Errant'

Inplayers is Amsterdams oudste Engels sprekende theatergroep die bestaat uit vele nationaliteiten, van Zweden tot Malta, van Australië tot Rusland. Al ruim 60 jaar brengen zij producties van Shakespeare tot pantomime en nu sinds lange tijd weer eens een musical. Dit alles zonder structurele financiële steun van cultuurfonds of ander overheidsbudget.

Nymph Errant 25

De members kopen een jaar lidmaatschap waarmee ze zeker drie producties mee kunnen doen en daartussen workshops en masterclasses mogen volgen. Soms komt er een sponsor op hun pad, iets waar ze ook voor dit stuk toch echt afhankelijk van zijn. De kostuums, decor en make-up maken en doen ze allemaal zelf en zo professioneel als het talent en het budget hun gegeven is.

Begin juli spelen de leden van Inplayers het stuk 'Nymph Errant'. Een musical met muziek en tekst van Cole Porter gebaseerd op het boek van James Laver. Een stuk dat in de jaren dertig niet 'Broadway waardig' was vanwege de controversie en zijn première dan ook in London beleefde. Uiteindelijk komt het wel tot een speelperiode in New York maar 'Nymph Errant' is toch een wat vergeten stuk.

Het verhaal gaat over een jonge Engelse vrouw Evangelina Edwards, gespeeld door Andrea Sujkowski, die na haar eindexamen door haar docent miss Pratt wordt aangespoord om met een aantal studiegenoten op een experimentele zoektocht te gaan naar wat het leven en vooral de liefde te bieden heeft. De Britse was eigenlijk van plan naar huis in Oxford te gaan maar belandt in Parijs, waar ze Victor ontmoet. Wat volgt is een wonderlijke reis door Europa waarbij genoeg momenten worden gecreëerd voor de typische Cole Porter nummers, interessante dialogen en veel verschillende taalaccenten, wat natuurlijke prima past bij de samenstelling van deze internationale dramagroup. In elke scene zit wel een lied en de onvervalste Cole Porter sound uit de dertiger jaren is niet te missen en een genot voor het gehoor.

Nymph Errant 11

Vandaag kregen wij een exclusieve preview van cast en crew in het theateroefenhuis 'Crea' van de Universiteit van Amsterdam. Bij binnenkomst voelde je direct de vibe van enthousiasme en verbondenheid, tussen wat zenuwlachjes door.

Speciaal voor ons had de cast een introductie van het verhaal voorbereid waarmee de uiteindelijke te spelen scene goed in setting werd gebracht. Deze voorstelling zit vernuftig in elkaar met verschillende story-crossed lijnen en Victor als rode draad. Het typische dertiger jaren sfeertje wordt goed weggezet en we worden vocaal even finaal weggeblazen. Wat een sound!

We spreken met de director van het stuk, Christine Blakeley, Brits van origine maar nu Nederlands gesetteld.

Nymph Errant 3

Of het lastig is met zoveel verschillende achtergronden, culturen samen te werken, vragen wij ons af. Dit blijkt niet het geval. In de groep wordt Engels gesproken, vaak voor niemand hun eerste taal maar dat maakt het wel een eenheid. En groepjes als 'de fransen' of 'de Britten' vormen zich dus niet, want je kent elkaar als gelijkwaardig lid, met je rol en dezelfde passie delend, aldus Christine.

Verschil in acteerniveau en vocaal niveau is er dan wel enigszins. Er zitten leden tussen die getraind acteur of zanger(es) zijn en er zijn mensen die het echt 'gewoon omdat ik het leuk vind' doen. Maar iedereen wil die goede voorstelling en de inzet is echt maximaal. 'We oefenen twee keer per week, minstens. En dan het decor en kostuum maken.. en dat allemaal met nog een gewoon betaalde baan ernaast.'

De scene die de cast ons laat zien heeft een stukje spel en drie nummers waaronder de titelsong. We worden absoluut verrast door het hoge niveau van spel en zang. Door de introductie zitten we al goed in het verhaal en zonder decor of make-up, wel aangekleed met kostuum en wat rekwisieten is het alsof je al naar de voorstelling kijkt.

Nymph Errant 30

We worden enorm nieuwsgierig naar wat dit verder gaat worden. Nog drie weken intensief repeteren te gaan en dan staan ze in vol ornaat in het Polanentheater in Amsterdam op 6 tot en met 9 juli.

Wij denken zo maar dat dit er een is die je niet mag missen; een onbekend doch gedegen in elkaar gezet stuk, gebracht door een groep enthousiaste mensen die volle zalen verdienen!
Wees er snel bij want de zal is niet al te groot, je kunt nog kaarten kopen op www.inplayers.org/nympherrant

Dit is tevens de website mocht u de groep financieel willen steunen of misschien wel lid worden.

Klik hier voor de fotoreportage