Renée van Wegberg repeteert momenteel hard voor haar voorstelling ‘Renée doet de dames’. Deze voorstelling zal de komende maanden door heel Nederland in de theaters te zien zijn. In deze one-woman show brengt ze een ode aan het lied van Nederlandse zangeressen.

 

Het hart op tafel. Dat is wat Renée van Wegberg zich ten doel stelt, in deze opmerkelijke tijd waarin voor haar alles tot stilstand kwam en ruimte ontstond voor bezinning. In haar zoektocht naar bekende en onbekende Nederlandse parels kwam ze zichzelf tegen en vond ze muzikale herkenning. Van Anouk tot Liesbeth List en van Caro Emerald tot Conny Stuart.  Zo krijgen we een hele andere kant van Renée van Wegberg te zien. Ze heeft zelf de liedjes uitgezocht, arrangementen samengesteld en ze probeert echt iets van zichzelf te laten zien. Ze gaat nummers zingen die haar zelf raken zoals o.a. het nummer ‘Geef mij de moed’ van Jenny Arean. 

Met persoonlijke verhalen en nieuwe arrangementen bezingt Renée het leven in mooie, maar ook moeilijke tijden. Bijgestaan door muzikanten Ivo Schols, Arthur Lijten, André van Damme en Berry Janssen wordt het een intiem theaterconcert vol humor, kwetsbaarheid en heel veel liefde voor muziek.

 

Wij namen een kijkje bij de repetities en maakten de volgende reportage.

Renée van Wegberg

Nog voordat ze afstudeerde van het conservatorium in Rotterdam vertolkte ze haar eerste grote rol in de familiemusical Annie (2005), die van Grace Farrell. Vanaf daar volgde de ene na de andere rol. Ze ging naar Keulen om de Duitse cast van We Will Rock You (2008) te versterken en kwam weer terug voor het spelen van de Vertelster in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (2008). Voor deze rol werd ze genomineerd voor een Musical Award voor Beste Vrouwelijke hoofdrol. Na deze vocaal uitdagende rol kon Renée haar komische kant laten zien in Urinetown (2010). In de felbegeerde rol van Elphaba, de groene heks in de hitmusical Wicked (2011) vloog ze op haar bezemsteel door het Circustheater in Scheveningen en werd een wens van haar bucketlist weggestreept.

Andere musicals die Renée op haar naam heeft staan zijn Expeditie Eiland (2018), de musicalcomedy Nonsens (2016), Vijftig tinten de parodie (2014) en ze speelde Suzanne in Tick Tick Boom! (2014), waarvoor ze werd genomineerd voor beste vrouwelijke bijrol.

Na de tour van Renée Doet De Dames, die loopt tot en met februari 2021, zal ze wederom te zien zijn, in de hoofdrol als Alison Bechdel, tijdens de reprise tournee van de met prijzen overladen musical Fun Home. Fun Home stond in de zomer van 2019 al twee weken in het International Theater Amsterdam (ITA). Ook voor deze laatste rol won van Wegberg in januari 2020 de Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. In augustus 2021 speelt Renée de hoofdrol in De Freule, een nieuwe musical over de rebelse en fanatieke organiste Judith van Dorth.

Toneel

Renée was onderdeel van de vrouwencast van de wereldberoemde Vagina Monologen (2011), speelde in de hilarische Hommage aan Hitchcock De Man Die Het Wist (2013) en in de toneelcomedy Kinderen geen bezwaar (2014).

Concerten

Naast haar muzikale soloprogramma’s Renée van Wegberg zingt List Shaffy & Piaf (2019), en Renée Doet De Dames (2020), was Renée solist in Vive La France (2015), Vive La France 2 (2017) en speelde Maria Magdalena in de concertante versie van Jesus Christ Superstar (2013/2015). Ze zong in Musicals in Ahoy (2006), Musical Classics (2012) en tijdens het 25 jarig jubileumconcert voor Koningin Beatrix. Ze toerde door China met het orkest Symphonic Impulse en verleende haar medewerking aan een Hommage aan Annie M.G. Schmidt, Stephen Sondheim, in het M-Lab theater in Amsterdam. Ook is ze al jaren solist bij A Night Between The Stars in het Beatrix Theater in Utrecht.

Meer informatie over haar tour vind je hier.

Lees ook:
Julia Berendse en David van den Tempel spraken met: Renée van Wegberg
Renée is drie in één: List, Shaffy & Piaf

er zijn geen afbeeldingen gevonden