De Theater BV is een van de eerste producenten die het weer aandurft om het theater in te gaan. Gisteravond mochten publiek en pers genieten van een staaltje knap werk. ‘Een leven samen’ is een intieme musical die subliem geschreven, geregisseerd en gespeeld is. 

Het onderwerp dementie is wellicht een wat zwaarbeladen onderwerp maar de cast en creatives van ‘Een leven samen’ zijn er samen in geslaagd om een mooie romantische, komische en intieme musical te maken die van begin tot eind schitterend in elkaar zit met mooie plots, symboliek en een romantisch verhaal. Een verhaal van een onmogelijke liefde van twee mensen in een fase waarin ze van elkaar vervreemden maar ook weer bij elkaar terugkomen.

De cast, bestaande uit, Doris Baaten, Alfred van den Heuvel, Alexandra Alpenaar en Ara Halici spelen de oude en jonge Ina en Julius die elkaar hebben leren kennen op het station. Hij wil niet plannen en is vrij en tekenaar. Zij werkt in de stad en gaat in het weekend naar huis en heeft haar toekomst al helemaal traditioneel gepland met huisje, boompje, beestje.  

Tegenpolen trekken elkaar aan gaat hier op en hoewel het verlangen daar is, scheiden hun wegen. De levens van de oude en jonge Ina en Julius zijn ingenieus in elkaar verweven waarbij de herinneringen en realiteit door elkaar lopen zonder dat het verwarrend wordt. De verdiensten van schrijver Allard Blom en regisseur Martin Michel die een waar kunststukje hebben geleverd met de hoofdletter ‘K’. De mooie nummers, die zijn verzorgd door Ad van Dijk met teksten van Allard Blom, passen perfect in het stuk en vormen een mooi geheel met de dialogen.

Veilig

Het RIVM heeft de 1,5 meter ingevoerd maar dat valt nauwelijks op in dit stuk. Als er sprake van is, wordt daar subliem en soms komisch op ingespeeld. Het theater zorgt ervoor dat u het veilig kunt betreden en verlaten. Kortom, uw theaterbezoek is vele malen veiliger dan het OV, vliegtuig of een bezoek aan de supermarkt door de uitgekiende procedures in alle theaters.

Chemie

De chemie tussen de acteurs is buitengewoon en de hele puzzel valt naadloos in elkaar waardoor je als toeschouwer regelmatig wisselt van komisch naar ontroert naar vertederd. Dat is ook meteen de kwaliteit van deze musical die alles in zich heeft waar je in deze vreemde tijd naar verlangd. Samen genieten van een mooi verhaal waarbij de fantasie ook geprikkeld wordt door het eenvoudige maar uitgekiende decor.  Dat zorgt er voor dat je als toeschouwer alles zelf in gedachten in kunt vullen en de fantasie en inleving de vrije loop kunnen gaan. Een leven samen is een schitterend antwoord op een tijd waarbij we elkaar op afstand houden maar we door deze productie weer even nader tot elkaar kunnen komen.

Verhaal

Ina en Julius vallen voor elkaar; enorm zelfs. Maar ze zijn te verschillend, je krijgt het in dit leven helaas zelden zoals je het hebben wilt. Hij is tekenaar en vrij, zij wil een gezin. Ze gaan ieder hun eigen weg, beginnen relaties, maar het verlangen blijft… Als de hunkering om elkaar te zien te groot wordt, vinden ze oplossingen. Dan worden ze oud. Ina raakt dement en moet naar een verzorgingshuis. Julius blijkt er al te zitten. Nu beginnen ze langzaam afscheid van elkaar te nemen. Een geluid, een geur, een zin rukt hun leven sámen uit de mist van het verleden. Iedere morgen ontmoeten ze elkaar voor het eerst. Delen ze hoogte- en dieptepunten van hun gezamenlijke leven. Maken ze ruzie. Hebben ze eindeloze gesprekken en hoogoplopende discussies. En worden ze verliefd. En iedere avond nemen ze afscheid van elkaar en vergeten ze de ander. Om de dag erna opnieuw verliefd te worden.

Kijk voor meer informatie op: https://www.detheaterbv.nl/eenleven/

Lees ook: Een kijkje bij ‘Een leven samen’

er zijn geen afbeeldingen gevonden