Dat Barry Beijer eigenlijk altijd wel zin om te zingen heeft blijkt wel uit het feit dat het jaarlijks evenement waarin Barry met nummers uit de cabaret- en musicalwereld het afgelopen jaar bezingt weer terug is. ‘Hoewel jaarlijks, de vorige keer was ik 35 en nu ben ik al 40’ aldus Barry. Dat hij er wat ouder op geworden is zag je er (nog) niet aan af, hoewel hij toch ook al gecast wordt voor een man van een vrouw van 60 (resp. bovenmeester Bongaerts in Dagboek van een Herdershond). Na een lied over de gevolgen van de plastisch chirurgie had Barry zijn eerste punt van de avond gemaakt, hoewel hij na dit lied pas echt begon met zijn voorstelling.

Op vrijdag 21 april (en zaterdag 22 april) kwamen in Cultureel centrum de Sterrentuin in Leiderdorp familie, vrienden, bekende en liefhebbers samen om Barry te horen zingen. Ook zij hadden er duidelijk zin in! Een genoeglijk buurthuis, met een kopje koffie uit de thermosfles en een zaal voor zo’n 60 personen is de setting van de avond. Leiderdorp is de omgeving waar Barry zijn eerste 20 jaar van zijn leven heeft doorgebracht. Zijn ouders, nog steeds steun en toeverlaat zijn er blijven wonen en Barry heeft er dit weekend drie voorstellingen weten uit te verkopen. Bijzonder dankbaar, geeft Barry ook ietwat emotioneel aan. Barry wordt begeleid door pianist Frans Heemskerk.

Maar wie een theaterspektakel als Dagboek van een Herdershond of een glitterparty als bij The Prom verwacht moet even zijn verwachtingen bijstellen. We zien vooral de Barry in al zijn eigenheid. Veel liedjes waarvan veel ook vertaald door Barry, zelf geschreven of (zoals een nummer uit Gipsy) een nummer die je hem waarschijnlijk nooit in een rol zou horen zingen. Tussendoor vertelt Barry over zijn leven, zijn overdenkingen en wat hij de afgelopen vier jaar heeft meegemaakt. Het verhaal voor het zielige nummer moest er voor nu bij verzonnen worden, want eigenlijk was Barry toch gewoon heel gelukkig, maar een zielig nummer mag nu eenmaal niet ontbreken volgens hem.

De serieuze noot werd geraakt met zijn monoloog over de COC jongeren uit Eindhoven die onlangs belaagd werden door voetbalsupporters. Het gaat hem aan het hart. Barry was als laatste rol te zien in The Prom de musical als Trent Oliver. In die rol legt hij de verbinding met de jongeren en geeft ze de levensles mee om vooral ‘Naastenliefde’ te praktiseren. Iets dat Barry in zijn eigen leven ook kracht bij zet door zichzelf samen met vriend Danny Houtkooper in de podcast ‘Gewoon Homo’ uit te spreken over verschillende vraagstukken rondom het thema diversiteit en inclusiviteit. ‘Dus hier moet ik ook nu iets over zeggen’, aldus Barry.
Maar naast deze serieuze kant zien we vooral een praatgrage, grappige Barry, die toch een paar keer de instart, of de eerste woorden van een song niet paraat heeft. Niet perfect dus, maar authentiek tot in zijn vaten.

Voor degene die dit het eerste weekend gemist hebben; Op 30 april en 1 mei staat Barry nog in het Polanentheater. Kijk op www.polanentheater.nl voor de laatste kaarten!

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen