Dinsdagavond 30 april 2024 zijn wij hartelijk ontvangen door Stichting Mae tijdens de perspresentatie van hun reprise van de musical Bare. Het stuk is in 2023 eerder gebracht in de Gelderlandfabriek. Maar door de gevoelde noodzaak, een unieke kans en de overweldigende reacties heeft de stichting besloten het stuk in 2024 nogmaals te brengen.

Het verhaal

We volgen het verhaal van de jongens Peter en Jason die beide op dezelfde katholieke school zitten. Waar tussen de twee een ontluikende liefde ontstaat groeit daarentegen ook het gevoel van angst, schaamte en schuld. Ze besluiten om hun relatie geheim te houden voor de buitenwereld. Wanneer hun medescholieren besluiten om een productie van het stuk Romeo & Julia van de grond te krijgen biedt dit kansen. Waar gehoopt werd op een prachtig einde leidt de productie alleen maar tot meer spanningen, haat en lijkt God nog nooit zo ver weg geweest.

Ondersteund met rauwe muziek mag deze musical met recht de titel rockopera dragen. De nummers worden stevig maar spat zuiver gezongen door de gehele cast. Met invloeden van pop, soul, gospel en soms wat funk is het erg aangenaam om een hele avond naar te luisteren.

Toeval bestaat niet

Na afloop spraken we Melissa Zijsling die zelf de rol van Ivy/Diane speelt en het stuk regisseert. Ze neemt ons mee terug naar de perspresentatie van Bare ongeveer 2 jaar eerder, waarna de cast en de betrokken letterlijk bedreigingen ontvingen. De situatie werd zo dreigend dat alle social mediakanalen uit voorzorg afgeschermd werden. Zoals ze ook doen tijdens de musical zijn ze hun verhaal over acceptatie en openheid gaan delen met de wereld.

Dat verhaal bereikt een kerkgemeenschap in Noordwijk. Zowel de stichting als de gemeenschap dragen beide de boodschap van gelijkheid en liefde voor allen uit. Vanuit misschien onverwachte hoek ontvingen ze een steunbetuiging die met open armen ontvangen werd. Als bedankje werden er kaartjes naar Noordwijk opgestuurd zonder te weten of er iemand vanuit daar zou komen kijken. En uiteraard was dat wel het geval. Een dag na de voorstelling ontving de stichting een e-mail met daarin de uitnodiging om de musical in 2024 te komen spelen in de PKN Buurtkerk te Noordwijk. Men was overtuigd geraakt van het verhaal en de urgentie die het stuk met zich meebracht.

Dit verhaal hierboven is letterlijk de verbroedering en het samenbrengen van twee werelden die op het eerste gezicht mijlenver uit elkaar liggen. De onderwerpen waar deze musical om draait maar dan in een echte situatie met echte mensen. Waar het geloven in God samenkomt met het geloven in de liefde, ongeacht wie die ander dan ook is. Een gemene deler die je ook vaak terug zal zien komen tijdens deze musical.  

Deels nieuwe cast

Een gedeelte van de cast van 2023 zie je ook weer terug in deze reprise. De cast is aangevuld met fris talent die er met volle overtuiging in is gestapt. Wat opvalt tijdens de presentatieavond is de saamhorigheid en het ‘’wij’’ gevoel. Castleden geven elkaar een duim of een liefkozend handgebaar wanneer er geweldig gezongen wordt. Na de presentatie zoeken ze elkaar op om even stil te staan bij het moment wat ze net beleefd hebben. De dramatiek verdwijnt en er wordt plaats gemaakt voor lachen en plezier.  Dat er talent binnen de groep zit hebben ze weten te tonen tijdens de verschillende nummers die gebracht werden. Het is een mengelmoes van verschillende achtergronden, culturen, overtuigingen en mensen, die allemaal dezelfde passie delen. Wanneer je kaarten besteld is het verstandig om van tevoren goed te kijken welke cast er wanneer speelt. Wat ons betreft zit je met beide casts geramd en kun je uitgaan van een verhaal wat je nog wel even zal bijblijven.

Natuurlijk hebben wij de muziek en de thema’s ook kort vergeleken met Rent, Spring Awakening, de serie Heartstopper. Is dat erg? Zeker niet! Dat deze thema’s nog steeds taboe blijken wordt door bovenstaand verhaal wederom alleen maar meer duidelijk. We willen dan ook iedereen uitnodigen om eens naar deze voorstelling te komen kijken. Ga er met een open blik in en verbaas je over het talent en de gedachte die je meegegeven wordt. Het niveau is dusdanig hoog dat wij deze voorstelling ook gemakkelijk in het DeLaMar West hadden zien staan. Laat je meevoeren door de rauwe muziek en stel je open voor deze uitdagende musical.

Bare: A Pop Opera speelt op 1 en 2 juni in de PKN Buurtkerk in Noordwijk. . Kaarten zijn verkrijgbaar via: https://www.stichtingmae.nl/tickets

Verslag; Robert Bal
Foto’s: Mariska Steenbergen