Van de mijnen naar de Opera

Ja, daar zit je dan...Oberhausen - Duitsland. Als je me vorig jaar had verteld dat ik hier vanaf oktober zou werken, had ik je, denk ik, voor gek verklaard. Billy zou namelijk nog veel langer draaien dan een jaar. En nu is morgen, 7 november, de laatste Billy. Na 1 jaar en 1 dag vanaf de eerste try-out. Ik speelde op 3 oktober mijn laatste Billy-show en begon 6 oktober bij Das Phantom der Oper.

Billy Elliot premiere 22

Ik vind het eigenlijk heel gek; afscheid nemen van alle collega's waarmee ik 14 maanden lang (incl. een làng en heftig repetitieproces) een fantastische tijd heb gehad en 3 dagen later begon ik weer opnieuw, alleen dan 2 uur rijden verder en met grotendeels buitenlandse collega's. En weer met een pittige opstart, alleen nu juist omdat alles snel moet gaan. Vandaag, 6 november, hebben we al de eerste voorstelling met publiek. Precies een maand na de eerste repetitie ('normaal' is zo'n 5 a 6 weken). Veel collega's hebben de show al 2 jaar in Hamburg gespeeld maar er zijn er genoeg die er voor het eerst bij zijn. Dus dan gaat het ineens wel hard. In de eerste 3 dagen hadden we alle ensemble-zang al behandeld en daarna werd dat geïntegreerd in de scènes. Maar hoe pittig het ook allemaal kan zijn: ik geniet intens! Ik houd ontzettend van deze muziek, mag qua zang alles open gooien. En ik mag werken met het creative team dat de show over de hele wereld heeft neergezet *knijp*

En dat in Oberhausen. Laten we wel zeggen dat Oberhausen niet echt...bruist. Het is geen Berlijn, Hamburg of Stuttgart. Het is er grauw en behalve het stadsgedeelte Neue Mitte, waar het CentrO en het theater zit, is er niet zo gek veel te doen. Maar het is zoals eerder gezegd slechts 2 uur rijden van thuis en dat heeft zeker meegespeeld in de beslissing om dit te gaan doen. Wat het is niet zomaar iets, werken in het buitenland als je eigenlijk alles al in NL hebt opgebouwd. Ik heb nu de luxe dat ik, hoewel ik hier in een mooi appartement woon, naar huis kan. Want dat was ook nogal wennen...ineens zie ik mijn vrouw meer via FaceTime dan in het echt. Maar juist door naar huis te kunnen, vrienden te kunnen zien, naar m'n eigen Albert Heijn te kunnen gaan...dat maakt het werken in het buitenland toch allemaal net wat beter te behappen. Het had in ieder geval erger gekund.

Zo meteen begint dus de eerste 'echte' voorstelling, aankomende week is al de première en daarna start het 8x spelen-per-week rooster. Ik hoop dat we met deze Phantom in Oberhausen het publiek net zo kunnen betoveren zoals de voorstelling mij 21 jaar geleden in Scheveningen heeft betoverd.

En via deze weg wens ik al mijn Billy-collega's een fantastische laatste.

Bis später!

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.