Vandaag om 12.10u zendt Omroep Max de theatervoorstelling Ik ben mijn lied van musical- en operazanger Henk Poort uit op NPO1. Ik ben mijn lied is de eerste solovoorstelling van Henk Poort, die door zijn deelname aan het programma Beste Zangers (2019) grote bekendheid verwierf. In Ik ben mij lied vertelt hij persoonlijke verhalen en zingt nummers uit een divers repertoire. Henk Poort hoopt in het voorjaar van 2021 de tour van zijn tweede solovoorstelling Henk Poort en de Helden op te pakken.
 
Henk Poort: “Het was ontzettend fijn om Ik ben mijn lied op te nemen voor deze uitzending. Ik mis het theater enorm. Ik hoop dat het publiek geniet van deze registratie. In het voorjaar hoop ik weer in het theater te staan met mijn tweede solovoorstelling Henk Poort en de Helden. Of de tour door kan gaan hangt af van de dan geldende regels in het theater. Rest mij niets anders dan heel hard duimen!”

Ik ben mijn lied

In Ik ben mijn lied zingt Henk Poort nummers uit zijn omvangrijke repertoire, waarbij klassiekers uit musicals als AnatevkaLes Miserables en The Phantom of the Opera de revue passeren. Daarnaast kruipt hij in de huid van kleurrijke personen uit zijn verleden, vertelt van het leven in de Jordaan, laat het publiek kennismaken met de Jordaanse ‘omes’ die ongevraagd hun levenslessen aanboden en gunt het publiek een kijkje achter de schermen van de wereld van de musical en de opera.
 
De speellijst van Henk Poort en de Helden wordt later bekend gemaakt.

Henk Poort

De bariton Henk Poort (1956) begon zijn muzikale en vocale opleiding aan het Sweelinck Conservatorium in zijn geboortestad Amsterdam.Al tijdens zijn studie vestigde hij de aandacht op zich door het eerste Cristina Deutekom Concours te winnen. Na zijn eindexamen in 1988 stelde hij zich onder de hoede van de Italiaanse coach Ettore Campogagliani en de Nederlandse pedagoge Margreet Honig.

Henk Poort zong bij diverse operahuizen in Europa en bouwde een breed repertoire op. Dat begon met engagements in Ulm en Krefeld waar hij zijn eerste Verdi-rollen zong: Macbeth, Rigoletto, Nabucco en Germont (Traviata). Maar ook Escamillo (‘Carmen’), André Thorel (Massenets ‘Thérèse’) en de titelrollen in ‘Eugen Onegin’ en ‘Guillaume Tell’.

Als gast werd Henk Poort vervolgens geëngageerd door onder meer De Nederlandse Opera, de Deutsche Oper am Rhein, het Hessische Staatstheater in Wiesbaden, de Nationale Reisopera, de VARA (Opera-matinee in het Amsterdamse Concertgebouw) en de Opera van Bern.

‘Die Meistersinger von Nürnberg’, Sharpless in ‘Madame Butterfly’, Luna in ‘Il Trovatore’, Renato in ‘Un Ballo in Maschera’ en Gérard in ‘Andrea Chenier’ voegde hij daar aan zijn repertoire toe.

In de sector Oratorium en Vocaal-Symphonisch ziet men Henk Poorts naam regelmatig geafficheerd in het Requiem van Brahms en Fauré, ‘Die Schöpfung van Haydn’ en de ‘Carmina Burana’ van Orff.

Musicals

Als Jean Valjean in ‘Les Misérables’ en in de titelrol in ‘The Phantom of the Opera’ kreeg Henk Poort grote bekendheid bij een breed publiek. Na zijn vertolking van de melkboer Tevje in ‘Anatevka’ had hij gevolg kunnen geven aan talrijke uitnodigingen van regisseurs als Harold Prince en producenten als Cameron Mackintosch voor hoofdrollen in musicals in diverse Europese hoofdsteden. De bariton wilde echter zijn rollen in musicals blijven afwisselen met opera-rollen en de samenwerking voortzetten met dirigenten als Edo de Waart, Lawrence Renes, Yakov Kreitzberg, Gabriele Bellini, Miguel-Angel Gomez Martinez en Alexander Rahbari.

Henk Poort wordt regelmatig als acteur gevraagd. Zo speelde hij in diverse televisieseries (o.a. ‘Russen’) en de speelfilm ‘Nachtrit’ (2006) en Kicks(2006).

Foto: Elisabeth Melchior

Lees ook:
Nieuwjaarsconcert Vajèn van den Bosch & The JukeBoxBoys in stijl
Kerstvoorstellingen Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede ook in januari nog te zien