Ruim vijfentwintig jaar nadat de musical Elisabeth, met toen Pia Douwes in de hoofdrol, in première ging, is deze musical in seizoen 2024/2025 weer in Nederland te zien. Producenten Albert Verlinde, Jaco Kaassschieter en Senf Theaterproducties slaan, na hun succesvolle samenwerkingen met Grease en Jesus Christ Superstar, weer de handen ineen. De musical Elisabeth zal langs de grote Nederlandse theaters touren.

‘Elisabeth is een iconische musical,’ laat producent Albert Verlinde weten. ‘Als theaterproducent is het een droom om deze voorstelling te maken. De muziek is prachtig, nummers als Mijn leven is van mij zijn legendarisch en het verhaal over Keizerin Sissi is bijzonder boeiend. Haar leven blijft tot de verbeelding spreken, er worden nog steeds films en series over haar gemaakt. Wij kijken ernaar uit om een nieuwe eigentijdse versie te maken en we zijn er enorm trots dat wij met deze musicalklassieker naar de grote Nederlandse theaters komen.’ 

Elisabeth

De musical gaat over Sissi (Elisabeth) die op jonge leeftijd keizerin van Oostenrijk wordt door haar huwelijk met keizer Franz Joseph. Hun liefde wordt behoorlijk op de proef gesteld. Door de bemoeienis van de strenge aartshertogin Sophie, de moeder van de keizer, maar vooral door het leven zelf. Elisabeth vecht om zichzelf te mogen en kunnen blijven, en moet daar een hoge prijs voor betalen.

Het verhaal van Elisabeth blijft onverminderd populair. In de afgelopen jaren zijn er verschillende remakes gemaakt op de televisiefilms van Sissi. Behalve dat de trilogie uit 1955 nog ieder jaar door miljoenen mensen wordt bekeken, worden ook de meest recente historische dramaseries bij het grote publiek omarmd. ‘De voorstelling Elisabeth blijft actueel. Het gaat ook om liefde, afwijzing, acceptatie en zijn wie je wil zijn. En dat tegen de achtergrond van een land waarin opkomend nationalisme, antisemitisme en een revolutie plaatsvindt.’ 

Wie in de voetsporen van Pia Douwes treedt, die de rol van Elisabeth zowel in Nederland, Duitsland als Oostenrijk heeft gespeeld, is nog niet bekend. Binnenkort wordt er meer over de casting bekend gemaakt. 

www.elisabethdemusical.nl