Een prom is in de Verenigde Staten een semiformeel dansbal dat het schooljaar afsluit. Het is de bedoeling dat iedere jongen een meisje vraagt om als date mee naar de prom te gaan. Maar wat nu als Emma (Juliette van Tongeren) zélf iemand wil vragen en dat dan ook nog een meisje (Soraya Gerrits) is? Emma wil maar één ding: met haar vriendin en liefde Alyssa naar het feestelijke eindejaarsbal van haar school. Maar dat ligt moeilijk in haar conservatieve woonplaats. De ouderraad blaast het hele feest af.

Uitgedoofde Broadway-sterren

Vier uitgedoofde Broadway-sterren doen alles om weer te gaan stralen en krijgen lucht van het provinciaal relletje. De ijdele artiesten grijpen hun kans om zelf weer in de spotlights te staan en trekken ten strijde. Maar wat begint als een slim zakelijk project om hun eigen imago op te poetsen, mondt uit in een emotionele reis met maar één einddoel: jezelf kunnen en mogen zijn! Een prachtige boodschap in een super Amerikaanse setting. Afgelopen maandag ging in het Luxortheater in Rotterdam de nieuwste voorstelling van De Graaf en Cornelissen Entertainment in première. Ook de première was in de setting van groots en over de top, en vele vakgenoten, familie en vrienden kwamen naar hét eindbal van het jaar.

Sterrencast

De voorstelling is subliem vertaald (door Jurrian van Dongen) met echt de grappen waar je op hoopt. Vol zelfspot en inside jokes wat het publiek regelmatig deed bulderlachen. Tel daar een sterrencast bij op en je hebt een hit te pakken. Pia Douwes als een Dee Dee Allen speelt en ís de diva van de avond. Er staat dan ook een naam op toneel. Het over de top uitspelen van een uitgerangeerde Tony-musical-award winnende actrice is zo vernuftig gedaan, dat je wanneer ze tot ommekeer komt ook echt direct van haar gaat houden. Rogier Komproe is daarin een perfecte tegenspeler, verrassing van de avond wat ons betreft.

En wat een heerlijkheid om Joke de Kruijf weer op het toneel te zien (als Angie Dickinson) en dan ook nog in een Chicago-achtige setting tijdens haar solo ‘Zazz’. Dat ze de Fosse-moves nog niet verleerd is laat ze nog eenmaal zien, al dan niet met een knipoog.

Na de ondergang van Titanic zien we Dennis Willekens weder opstaan als Barry Glickman, een op het eerste oog lijkende narcistische egocentrische man die later toch dichter bij het verhaal van Emma zit dan welk ander karakter ook. In het nummer ‘Barry gaat naar de Prom’ laat Dennis zien dat ie zeker ook niet onder doet qua dansmoves, en ook hier heeft hij de lachers op de hand met de zelfspot grappen die hij maakt. Zijn wisselwerking met de pr-man Sheldon (Sjoerd Oomen) is grappig. Sjoerd speelt hiermee een onmisbare rol in de samenhang van de vedettes.

Tolerantie

Het hoogtepunt in ‘lesje tolerantie’ zit in het nummer van Trent Oliver (Barry Beijer) want het ‘Naastenliefde’ wijst de jongeren er op dat je vooral eerst naar jezelf moet kijken voordat je oordeelt over anderen. In dit nummer zien we ook het ensemble op hun hoogtepunt. Hoewel nog wat verdeelde energie, vallen Jimi Hendriks (Kevin), Tom Koolen (Nick) en Liesanne van Dongen (ensemble) op met hun uitstraling en krachtige aanwezigheid on stage. Het duo Wieneke Remmers en Soraya Gerrits die (conservatieve) moeder en (uitbrekende) dochter spelen hebben een goede chemie onderling en het feelgood gehalte is vooral bij deze twee aan het einde op zijn top.

Juliette van Tongeren

Maar met haar authenticiteit, frisse en haast guitige verschijning is Juliette van Tongeren in de rol van Emma toch echt de ontdekking van de nieuwe generatie upcoming musicalsterren. Tussen al die grootse namen, naast al het over de top, zorgt zij voor het kleine, emotionele moment in de show wanneer zij simpelweg met een gitaar op bed haar nummer zingt. Juliette zorgt bij scene 1 voor de verbinding met haar karakter, je gunt Emma direct de hele wereld en leeft onmiddellijk met haar mee. Het gemak waarmee Juliette speelt en zingt is verfrissend en aangenaam. Heerlijk dat het verhaal een happy end heeft waarna iedereen nog even de oorwurm ‘mag ik deze dans van jou’ eruit knalt. Die blijft nog een paar dagen in je hoofd hangen!

Wij kunnen concluderen dat De Prom echt wel (in positieve zin) valt in de categorie ‘fout’ maar wel met een cast van goud! Wil je ook naar het eindbal? Kijk dan op www.theprom.nl voor alle informatie.

Maak kans op twee vrijkaarten!!

Wil jij kans maken op twee vrijkaarten. Lees dan snel dit artikel en doe mee !!!