Albert Verlinde Theater presenteert in samenwerking met Senf Theaterpartners en Jaco Kaasschieter in 2024 een nieuwe versie van de iconische rockopera Jesus Christ Superstar van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. De regie is in handen van de internationaal prijswinnende Ivo van Hove. Het is na het overweldigende succes van LAZARUS de tweede keer dat Albert Verlinde en Ivo van Hove samenwerken. 
De musical Jesus Christ Superstar wordt gemaakt door dezelfde producenten als Grease. ‘Tijdens de voorbereidingen voor LAZARUS in Amsterdam vroeg ik Ivo welke musical hij nog eens wilde regisseren,’ zegt Albert Verlinde. ‘Daarin was hij heel duidelijk: Jesus Christ Superstar. Ik ben blij dat Ivo nu samen met ontwerper Jan Versweyveld en hun vaste team zijn artistieke licht laat schijnen op deze geliefde musical.’

De van oorsprong Belgische regisseur Ivo van Hove is sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam, nu Internationaal Theater Amsterdam. Zeven jaar geleden heeft hij als een van de laatsten met David Bowie in New York gewerkt aan de musical LAZARUS. Nationaal en internationaal heeft Van Hove veel prijzen mogen ontvangen voor zijn werk, waaronder de Johannes Vermeerprijs, de VSCD Oeuvreprijs, een musical Award voor zijn regie van LAZARUS en een Tony en Olivier Award. Voordat corona de wereld op slot zette, regisseerde hij een nieuwe versie van West Side Story op Broadway. ‘Jesus Christ Superstar is een prachtige – puur door songs gedreven – musical over een sociaal bevlogen vriendengroep waarin iemand, Jezus zich tot een leider ontwikkelt met vernieuwende ideeën om op te komen voor mensen die geen stem hebben in de samenleving,’ aldus van Hove. ‘Het leidt tot een nieuwe beweging, een volksopstand. Woede neemt het over. Een verhaal van én voor onze tijd. Ik ben ontzettend blij dat Albert Verlinde de droom om deze voorstelling te mogen regisseren nu waarmaakt.’

In 2024 gaat Jesus Christ Superstar in première. Het jaar waarin Albert Verlinde ook 25 jaar als theaterproducer werkt. In deze periode heeft hij ruim zestig voorstellingen als producent naar het theater gebracht. Musicals die tientallen Musical Awards wonnen. Ook bracht hij grote producties als The Bodyguard, Grease en Footloose naar het buitenland. Buiten Nederland waren deze voorstellingen te zien in België, Frankrijk, Spanje en Italië. 

Voor Jesus Christ Superstar heeft Andrew Lloyd Webber de muziek geschreven en Tim Rice de teksten. Van het album zijn wereldwijd meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht. Jesus Christ Superstar was vanaf 1972, acht jaar onafgebroken op het Londense West End te zien, waardoor het toentertijd de langstlopende musical ooit was. Op Broadway werd de voorstelling genomineerd voor vijf Tony Awards. Daarnaast is het verhaal twee keer verfilmd.

Verhaak Casting verzorgt de casting, die dit najaar plaatsvindt. Meer informatie daarover volgt later. 

De première van Jesus Christ Superstar vindt plaats op 21 januari 2024 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna reist de voorstelling langs twintig Nederlandse theaters.