Een kleurrijke voorstelling maken over depressie, kan dat? De Nijmeegse makers Theo Hoek (componist, schrijver) en Joos van Dooremalen (regisseur) laten zien dat het kan met de productie ‘Die Donker’. Stichting Maatschappelijk Geëngageerd Theater (STIMAGT) presenteert in oktober deze voorstelling. Hierin staat de kracht van creativiteit bij het omgaan met depressie centraal.

In Nederland krijgt een op de vijf volwassenen te maken met een depressie. De laatste jaren geldt dat ook in toenemende mate voor jongeren. We praten er niet gemakkelijk over. Voor ‘Die Donker’ werkt STIMAGT daarom samen met organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. De voorstelling gaat de dialoog aan met een breed publiek en draagt daarmee bij aan het doorbreken van het stigma rondom depressie en psychische kwetsbaarheid. Laten we het er over hebben!

VERHAAL

Toon is componist en wil mooie dingen maken, grote dingen: hij wil vliegen naar de zon. Een altijd aanwezige, duistere gast, trekt hem steeds weer op de bank en maakt zijn inspiratie vleugellam: ‘Niks nie komen niks’. Toon wil zich definitief aan die wurggreep onttrekken. Waar zal dit eindigen? In ‘Niets, Nooit en Nergens’ of in ‘Alles, Altijd en Overal’?

In gevecht met Die Donker komt Toon er langzaam achter dat deze Duistere Meester van de Melancholie ook een ‘Blue Note’ voor zijn muziek meebrengt. Díe wil Toon wel. Maar niet die gast. Hoe moet hij dit gaan doen?

Theo Hoek weet wat het is om ‘Ver over Berg en Dal’ te fietsen met lood op de bagagedrager maar ook om de kracht van de creativiteit in de benen te voelen. Hij heeft van deze rit een intrigerende theatertocht gemaakt met veel nieuwe muziek. Uitgevoerd door een jonge professionele en betrokken cast.

VOORGESPREK

We kennen allemaal wel onze sombere periodes maar we praten er niet snel over. Vooraf aan de voorstelling is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een gesprek over somberheid en hoe creativiteit hierin helpend kan zijn.

Voorstellingen ‘Die Donker’: 14, 15 & 16 oktober en 29 & 30 oktober, in de grote zaal van Lindenberg Cultuurhuis, Ridderstraat 23 te Nijmegen

Fotograaf Ton Gelsing. Op de foto de cast van ‘Die Donker’, v.l.n.r.: Florian Slangen, Anne Freriks, Márin Kroon, Esther de Haas, Roman Brasser, Jonathan Baan.