Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) leidt jongeren op van 4 tot 23 jaar in dans, drama en zang en is producent van theatervoorstellingen (musicals) voor en door kinderen. De Dansacademie en de Dance Company’s van het NJMT maken elk theaterseizoen een speciale benefiet voorstelling voor Fight Cancer. Musical to Fight Cancer: Dance Edition. De helft van de kaartverkoop wordt gedoneerd aan Fight Cancer, om geld op te halen voor meer kankeronderzoek. In 2023 haalde de dansacademie meer dan €12.000,- op voor Fight Cancer, dit jaar was het bedrag zelfs nóg hoger: €17.700,= en een beetje.

De voorstelling duurt twee uur en het eerste uur is gevuld met verschillende dansoptredens. In verschillende formaties werden disciplines in ballet, hiphop en moderne dans getoond. De tweede akte werd gevuld met The Wiz maar dan als dansvoorstelling. Mooi ook was het moment voor de pauze waar (via een videoboodschap) elke danser vertelde voor wie hij/zij/hen danst. Soms een opa of oma die de ziekte overleefde, soms voor iemand die er niet meer is door toedoen van kanker. Confronterend punt wat daarmee gemaakt werd was wel dat bijna iedereen op een bepaalde manier in aanraking komt met kanker en dat er nog steeds heel veel geld nodig is om onderzoeken te financieren.

Een vertegenwoordiger van de stichting Fight Cancer nam na afloop van de voorstelling de cheque in ontvangst.

De ‘Fighters’ kunnen trots op zichzelf zijn met niet alleen een mooi bedrag maar zeker ook een voortreffelijke voorstelling. Van de allerjongste tot de meest ervaren danser, iedereen gaf alles én het publiek genoot met volle teugen.

In de avond mochten ze nog een keer, en dan zit dit avontuur er weer op. Een mooi maatschappelijk gebaar van de ‘jeugd van tegenwoordig’ gesteund door het netwerk van NJMT en de eigen achterban.

Mariska Steenbergen