Was het vorig jaar nog een minder bekende titel ‘Whistle down the wind’, dit jaar komt Musicalvereniging Z&V Opmeer met een klassieker: Evita

Maar Peter Groenendijk (regisseur) zou Peter niet zijn als er ook dit jaar een bijzondere twist aan de uitvoering wordt toegevoegd.

Wederom een bijzondere locatie: Het pand van de familie Mooij, een voormalig autogarage gelegen in hartje Opmeer vormt de omgeving voor deze musicalhit met de muziek van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice.

Dit weekend ging de serie over Máxima in première, onze iconische koningin die haar roots in Argentinië heeft. Evita Perron, of eigenlijk Eva Duarte, had ook haar roots in Argentinië en wist eveneens uit te groeien tot een icoon.

Evita

Ze groeit op, op het arme Argentijnse platteland en wordt verstoten door de nieuwe familie van haar vader. Getergd en dromend van een carrière als actrice, reist ze met de tangozanger Augustin Magaldi naar Buenos Aires. Daar weet ze op handige wijze haar ambities waar te maken en ontmoet ze zo dé opkomende man van Argentinië: kolonel Juan Perón.  Aan zijn zijde strijdt ze voor een betere toekomst voor de armen van het land en twee jaar later wordt ze First Lady. Evita is geliefd bij de arbeiders en de armere bevolking, maar gehaat door de elite en het leger. De actrice groeit uit tot de machtigste vrouw van Argentinië, stijlicoon en boegbeeld en gaat in deze rol wederom tot het uiterste. Tot ze ziek wordt en op 33-jarige leeftijd sterft. Evita; een naam die nog altijd stof doet opwaaien.

Evita-Mariska-Steenbergen-7

Doorgecomponeerd

De voorstelling is bijna geheel doorgecomponeerd en dat vergt veel van de spelers. Zeker omdat je naast de noten halen ook heel goed op de verstaanbaarheid moet letten, anders volgt het publiek het niet. Vooral Che (gespeeld door Michael Lakeman) deed dit heel goed en krachtig, maar ook Richard Vlaar, die Augustin Magaldi speelt, had een heerlijke stem met uitstekende dictie. Voor Peter Jan Moltmaker was het een extra uitdaging door zijn keelontsteking, hoewel de octaaf lagere partij hem prima paste (volgend jaar Kajafas in JCS?). Het ensemble was sterk en zong zuiver, hoewel in de hoogte de verstaanbaarheid iets inleverde.

Extra compliment voor de kindercast, heel goed spel en mooie zang!

Cindy Willems is Evita

Maar het kan niet anders dan dat de grootste ster natuurlijk Evita zelf is. Cindy Willems is zo goed als de gehele voorstelling ‘on stage’ en groeit van 19-jarige puber tot een getergde 33-jarige doodzieke vrouw met veel macht. Met prachtige kostuums en fantastisch uitgelicht weet Cindy haar personage vorm en kracht te geven. Het live orkest geeft een bijzonder sfeer zo in deze niet alledaagse omgeving.

Wederom een mooi stuk theater dat Z&V weet te brengen en eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we teleurgesteld zouden zijn wanneer het volgend jaar niet weer zo’n spektakel zou zijn. Dus ze hebben de lat wederom hoger gelegd voor zichzelf, we kijken uit naar wat het gaat worden. De titel was nog een verrassing dus we houden www.musicalopmeer.nl in de gaten!

Meer informatie vind je hier

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen