Club Gewalt viert haar tienjarige bestaan en ter ere van dit jubileum komt Club Gewalt in co-productie met O. festival met de voorstelling 10 Year Anniversary. De première vindt plaats op woensdag 24 mei tijdens het O. Festival in Rotterdam.

In de nieuwe voorstelling 10 Year Anniversary verandert een beschaafde kringverjaardag voor de ogen van het publiek tot een conflictueus ritueel waarin de performers elkaar soms letterlijk in de haren vliegen. Gedurende de voorstelling proberen de performers verbinding met elkaar te maken en pogen ze een alternatief te bieden om met conflict om te gaan. Dit strijdtoneel speelt zich af in een arena te midden van het publiek. Voor 10 Year Anniversary is wiwo.studio (Nick Verstand en Wes Broersen) gestrikt om het publiek onder te dompelen in een bad van vorm en licht. “Door gebruik te maken van licht en projectie wordt het strijdtoneel een dynamisch speelvlak, waarin de verbinding van het collectief kan worden versterkt. Abstracte kleurvormen en bewegingen zweven als een tweede entiteit over het podiumbeeld en mengen zich in het conflict van de club” – Wes Broersen, wiwo.studio.

Club Gewalt

Club Gewalt heeft altijd geclaimd meerstemmig te zijn qua zang, creatie en samenwerkingen. Voor deze voorstelling daagt performance-kunstenaar Khadija El Kharraz Alami het collectief uit om nog meer hun individuele stemmen te onderzoeken en hen te stimuleren om hun eigen perspectief onder de loep te nemen. De compositie van de voorstelling zal vooral worden vormgegeven door de stem. Vrolijke harmonieën worden elektronisch bewerkt en gecombineerd met donkere bassen en duistere ritmes. Het geheel wordt een allesomvattende, immersieve geluidservaring; Arvo Pärt meets DJ Tiësto.

“Tien jaar Club Gewalt, wat een reis! We studeerden in 2013 af, het jaar na de grote cultuurbezuinigingen. Omdat hierdoor weinig infrastructuur over was, zat er weinig anders op dan onszelf te verenigen, een collectief te worden en alles zelf gaan doen. Na tien jaar onvermoeibaar componeren, produceren en optreden hebben we een eigen pad uitgestippeld en zijn we een stem geworden waarnaar geluisterd wordt binnen het Nederlandse muziek-theaterlandschap. En daar zijn we trots op. Terwijl we ons jubileum vieren, reflecteren we op onze reis, waarbij we onszelf en het publiek niet zullen sparen.” – Anne van de Wetering, Club Gewalt

Club Gewalt is een muziek- en performance collectief uit Rotterdam, bestaande uit Loulou Hameleers, Robbert Klein, Suzanne Kipping, Gerty Van de Perre, Amir Vahidi, Sanna Elon Vrij, Anne van de Wetering en Rick Mouwen. De voorstellingen komen altijd voort uit een directe popcultuur fascinatie en de belevingswereld van de millennial. Zo maakten ze werk over hun woede richting de vleesindustrie (Club Club Gewalt 5.0 Punk), de druk die ze voelden om te presteren (YURI – a workout opera) en de wanhoop die het collectief voelden over het klimaat (Life, oh Life en Antropoceen, de musical). 

Speelperiode 10 Year Anniversary:
24 t/m 27 mei 2023 – O. Festival for Opera. Music. Theatre in Rotterdam
Ga voor alle speeldata naar: clubgewalt.nl/en/agenda/