Zaterdag 22 mei waren wij te gast bij Zangprofs en mochten wij meekijken bij een workshopdag Ensemblezang.
Zo’n 15 deelnemers vanuit voornamelijk amateurverenigingen waren naar De Utrechtse MuziekSchool (DUMS) gekomen om te werken aan hun zangtechniek maar natuurlijk ook om weer, na lange tijd, heerlijk samen te kunnen zingen. Het programma bestond uit het in de ochtend werken aan de zangtechniek en na de pauze het geleerde samenbrengen in twee ingestudeerde stukken van Pentatonix. De dag eindigde in een ‘uitvoer’ van beide nummers die men ook op video mee naar huis kreeg.
ZangProfs
Acteurs en zangers met vocale onzekerheden of vocale problemen kunnen bij ZangProfs terecht voor zangles of, zoals vandaag, een workshop. Rein Kolpa (bekend van o.a. Les Miserables, 3 Musketiers en Droomvlucht) is de grondlegger de Vocal Core™-methode en geeft zelf ook zanglessen aan professionals en aankomende professionals.
Rein Kolpa
Wanneer we hem vragen hoe dit ontstaan is vertelt hij direct enthousiast en bevlogen. De zangmethode waar vanuit Rein werkt heet “Vocal Core” en is een compacte mix van de klassieke “Bel-Canto” techniek en de modernere zangtechnieken EVTS en CVT. Ook de vocale inzichten die Rein zelf heeft opgedaan tijdens zijn zang- en lesgeef-carrière, zijn hier in opgenomen.
‘Toen ik zelf met onzekerheden qua zang zat kreeg ik eigenlijk nooit de juiste antwoorden op mijn vragen. Ik ben toen zelf op zoek gegaan en heb verschillende technieken gecombineerd en dat werd Vocal Core. Op een gegeven moment krijg je door dat je de juiste formule gevonden hebt. Ik gaf les op de Frank Sanders Academie en dan merk je dat heel veel met dezelfde vragen zaten.’ Inmiddels is Vocal Core een vastgelegd merk en wordt het momenteel zelfs ook vertaald in het Duits.
De connectie met David van de Tempel (onder meer bekend van De Grote Drie, Soldaat van Oranje en The Full Monty) is via de FSA ontstaan.
David van den Tempel
‘Als ik op school een onzekerheid binnen mijn zang had, leerde ik wel hoe ik dat moest oplossen voor dat nummer maar bij een ander nummer liep ik weer tegen hetzelfde probleem aan. Vond ik heel irritant. Door Rein en Vocal Core leerde ik zelf mijn probleem op te lossen door het toepassen van technieken.’ David geeft zelf zangles maar leidt ook docenten op. Naast enthousiastelingen uit het amateurveld die ook graag een leuke dag met elkaar beleven, geeft hij ook les aan professionals die specifiek voor iets komen.
Doordat ensemblezang nieuw is in het aanbod van ZangProfs werd daar vandaag voor het eerst Ruben Smits aan toegevoegd. Zijn vriendin die zangles krijgt van David koppelde de twee en het idee voor vandaag. ‘David werkt momenteel in het ziekenhuis en ik werk daar nu ook. Hoewel dat voor nu prima werk is, is dat niet wie ik ben. Dit vandaag, dit is wie ik echt ben en ik ben zo blij dat dit weer kan’.
Ruben Smits
Ruben is koorleider in uiteenlopende groepen en genres. Hij is dirigent van de groepen Studio Voices (a-capella, improvisatie en co-creatie) en VIVID (a-capella pop). Dit is ook direct terug te zien wanneer hij vol enthousiasme met de groep aan de slag gaat met het 1e nummer. De groep, verdeeld in sopranen, tenoren, bas en alten worden strategisch over de zaal verdeeld en Ruben neemt alle passages met alle secties door. Mooi te zien hoe daar dan ook ruimte en veiligheid is om vragen te stellen en onzekerheden uit te spreken waarna er technisch in gegaan wordt op de vraag zodat men ook voor zichzelf die oplossing weet te vinden. Precies zoals Rein aan het begin verwoorde. Wij noteren even mee dat een dubbele o een oe wordt en een t er wel staat maar helemaal niet uitgesproken wordt.
Als dan de partijen een eerste keer bij elkaar komen in samenzang heeft dan ook iedereen het kippenvel op de armen staan. ‘Sing it out as hard as you can, Make ‘em hear ya from LA to Japan. Don’t let ‘em bring you down, This is how we do it now’ klinkt actueler dan ooit en om dan getuige te zijn van weer zo samen dat ten gehore te brengen is ontroerend en komt binnen bij de meesten.
Maar wie denkt dat het ‘even een liedje met elkaar instuderen’ is heeft het mis, de lat ligt hoog vandaag. Termen als absolute en relatieve hoogte, stromen en niet drukken en Pie Pie en FF worden door de zaal geslingerd en een kritisch oor van Ruben maakt dat je ook echt het gevoel krijgt naar een next level toe te werken.
In de korte pauze voordat men met het 2e nummer aan de gang gaat, checken wij bij een deelnemer de indrukken van vandaag. Marco Schuit speelt bij Boss Musical en heeft al behoorlijk grote rollen op zijn naam staan. Javert en Shrek om er maar wat te noemen. Maar Marco vindt het nog wel lastig om zelf te zien wat anderen al wel in hem zien.
‘Het feit dat het Pentatonix nummers zijn triggerde mij. Ik ben vanuit mijzelf een perfectionist en zoek de bevestiging dat ik het goed doe en het kan altijd beter. En buiten dat vind ik het gewoon leuk om naast mijn 40-urige kantoorbaan te zingen en te spelen.’
Het tweede nummer is van heel ander kaliber dan Sing. Het ‘Light in the Hallway ‘ is meer een melodische slaapliedje waarbij de partijen zelf voor de harmonie moeten zorgen. Dat het juist duidelijke aanwijzingen zijn die je krijgt bewijst David door de tip ‘iets meer smurf te zingen’. Er wordt gelachen maar zeker door iedereen begrepen. Mooi is ook de momenten dat er ‘afspraken’ gemaakt moeten worden, wie is stemleider, wanneer haalt wie adem en je ziet echt dat na toch relatief korte tijd men al uitstekend samenwerkt. Er worden daarnaast ook persoonlijke overwinningen behaald wanneer je door begeleiding en de juiste techniek wél die hoge noot haalt! Een terecht applaus volgt.
Hoewel de dag in uren wellicht een volle is lijkt de tijd om te vliegen en is het zo over vieren en moeten we gaan afronden. Nog een laatste keer worden beide nummers uitgevoerd en dan is het voor vandaag genoeg geweest.
Gelukkig komt het goede nieuws dat er in september nóg zo’n workshop komt (check de site want er is nog plaats!) en Ruben plugt nog even zijn ‘Pentatonix retreat weekend’ die eind juni zal gaan plaatsvinden (meer informatie op www.popupvocalprojects.nl)
Voor alle informatie over de ZangProfs activiteiten maar ook de docenten en waar les gegeven wordt kun je kijken op www.zangprofs.nl