Vanaf 2004 wordt er al over gesproken. Halsreikend hebben we (musical liefhebbers wereldwijd) hier naar uit gekeken en eindelijk is het zo ver! De Wicked movie (deel 1) is klaar om de wereld te gaan veroveren. De makers beloven ons een ‘Immersive Experience’ en wij kunnen uit eerste hand zeggen dat men niet teleurstelt.
Om te beginnen kon elke Wicked liefhebber zich afgelopen voorjaar al inschrijven aan de ‘Shiz University’. Geleidelijk aan, afhankelijk van waar men woont kreeg men een informatiefolder, een University ID, kon je een les bij dr. Dillamond volgen en kreeg je de krant met aankondiging dat Fiyero in aantocht was.
Ook de release van verschillende Wicked merch is in aanloop van de première van de film een mooie aanleiding geweest om de Wicked-gekte aan te wakkeren. LEGO, Starbucks, Primark… grote partners die meedeinen op de Wickedgolven.
In ieder geval al vijf sterren voor het marketingteam!
Sterrencast
Wicked is sinds 2003 als musical (met de 1e try out in San Francisco) te zien in het Gershwin Theatre op Broadway en onlangs heeft de 7000ste voorstelling op de Westend in het Apollo Victoria theater plaatsgevonden. Geschreven door Gregory Maguire en gebaseerd op het oude verhaal ‘The Wizzard of Oz’ met de originele schrijver Lyman Frank Baum. Leuke funfact wellicht, is dat de naam van één van de hoofdkarakters (de groene heks Elphaba) is afgeleid van de initialen van diezelfde Lyman Frank Baum (LFB, Elphaba). In de film neemt Cynthia Erivo deze rol voor haar rekening. We kennen Cynthia van o.a. haar rol als Celine Harris in The Color Purple.
Haar tegenspeelster is popster Ariane Grande, die (letterlijk) tegenkleur geeft als G(a)linda. Ariane kwam in eerste instantie bij haar auditie te veel als ‘popster’ over, maar toen Jon M. Chu (de regisseur) haar vroeg al haar make-up te verwijderen en opnieuw te beginnen, was het direct duidelijk dat zij dé gedroomde goede heks van het verhaal zou zijn. In de aftiteling credits gebruikt Ariane dan ook haar originele achternaam (Butera) om te benadrukken dat ze niet zozeer als popster deze rol heeft neergezet.
Een derde schot in de roos is de casting van Fiyero, Jonathan Bailey, die wereldwijd bekendheid kreeg door zijn rol als Anthony in Bridgerton. Minder bekend is, dat hij al een Olivier Award op zak heeft voor zijn rol in ‘Company’. Jonathan is de charmeur (en nu ook op het witte doek zingend en dansend) waar menig kijker van zal smelten.
De droomcast wordt aangevuld met grote namen als Jeff Goldblum (o.a. Jurassic Park) als Wizzard en Oscar winnende actrice Michelle Yeoh (Madame Morrible). Ethan Slater als Boq is dan weer een theaternaam, een Tony award genomineerde voor zijn Broadway debuut in SpongeBob Squarepants The Musical. Marissa Bode, die de rol van Nessarose op zich mocht nemen, draagt vooral het inclusieve beeld uit, daar zij niet alleen voor haar rol aan een rolstoel gebonden is. Maar de echte musicalliefhebber (met wat kennis van Wicked de musical) zal nog een verrassing kunnen ontdekken in de cast.
The Wizzard of Oz
Wicked vertelt het verhaal van voor Dorothy, de Leeuw, de Tinnenman en de Vogelverschrikker. Het verhaal begint wel met de tornado en een heks geplet door een huis. Regisseur Jon M. Chu heeft nog op meerdere momenten in de film easter eggs verstopt die refereren naar het erfgoed van The Wizzard of Oz. We hebben er een paar gevonden, mocht je indruk willen maken op je medebezoekers tijdens je bioscoopbezoek;
Zo zijn er aan het begin van de film, duidelijk bekende karakters te zien op de Yellow Brick Road te zien. Ook is er een aantal keer een regenboog te spotten. De iconische rode schoentjes (in het originele verhaal overigens zilver) worden door Glinda tijdens het lied ‘Popular’ aangeboden aan Elphaba maar toch weer weggelegd (na 3x ‘geklikt’ te hebben!).
Het is overduidelijk dat deze film met enorm veel liefde voor de oorsprong van het verhaal is gemaakt en eervolle momenten met ook een knipoog naar de musicalversies zijn gecreëerd.
Deel 1
De film eindigt met wat in de musical het pauzenummer is; Defying Gravity. In gedachte houdend dat de totale musical slechts vijf minuten langer duurt dan deze film is het ergens logisch dat er een knip is gemaakt. Maar dat we een jaar moeten wachten op deel 2 is natuurlijk een onmogelijke opgave, hoewel tot die tijd wel nog genoeg te ontdekken is in deel 1. (Er zijn bijvoorbeeld al veel hints te vinden naar deel 2 toe). Deel 1 geeft meer tijd voor dialogen, en het uitdiepen van de karakters, iets waar de musical minder tijd voor heeft.
Visueel spektakel
Daarnaast is er zoveel tijd, liefde en geld ingestoken om het een visueel spektakel te maken dat je dit rustig meerdere keren kan gaan zien.
Shiz University, Munchkinland, en ook het Great Gillikin Forest zijn al indrukwekkend maar het meest opvallende is wel de cinematografie (Alice Brooks) van Emerald City, inclusief de trein er naar toe. Geen greenscreen maar alles als set gebouwd, en er werd live gezongen op de set. Het oog voor detail zie je overigens net zo goed terug in de kostuums (Paul Tazewell). De aankomst in Emerald City is bijvoorbeeld het eerste moment dat er groen gedragen wordt. Trots feitje dat Nederland vertegenwoordigd is in het kostuumteam met Twan Lentjes; embroderie (sierstiksels) specialist, Jo van Schuppen knipte de patronen en Sonnie Roffel was de senior kostuummaker voor Elphie.
Nederlandse versie
Heb je na je bezoek(en) al genoten van de Engelstalige versie, kun je gerust nog een (aantal) keer voor de versie met Nederlandse stemmen. Een scala van Nederlands grootste musicalnamen zorgen ervoor dat ook deze versie voorzien is van uitstekend acteerwerk en vocaal genot. Vajèn van den Bosch horen we in de rol van de roze en populaire heks Glinda en Gaia Aikman vertolkt de stem van Elphaba. Maar ook Chantal Janzen, Willemijn Verkaik, Jim Bakkum, Freek Bartels en Danique Graanoogst zijn te horen in de Nederlands gesproken versie.
Loveletter to love
Na wereldwijd grootse premières (Sydney, LA, Mexico, Londen) is de film inmiddels uitgekomen in verschillende landen. Nederland moet nog heel even wachten tot 4 december maar kan al wel de soundtrack beluisteren. Op de dag dat Wicked The Movie uitkwam schreef Cynthia Erivo een prachtig statement op haar Instagram account, dat in een paar zinnen het mooie aan dit project weergeeft:
‘We gained a love letter to love, friendship, the celebration of the things that makes us different, special and beautifull, and the bravery it takes to change your mind.’
Wicked The Movie is alles wat je als Wicked fan gehoopt had en meer, hoewel de hoop op terugkeer in het Nederlandse theater altijd nog overheerst. De film is zeker een mooie nalatenschap, waarvan we het komende jaar uitgebreid van gaan genieten, uitkijkend naar deel 2.
Kijk voor meer informatie: https://www.universalpictures.nl/micro/wicked
Mariska Steenbergen
Geef een reactie