Wie groene vingers heeft, moest gisteren in Zwaag zijn. Daar speelde musicalvereniging Zwaag de gesnoeide versie van Little Shop of Horrors. Deze off-Broadway musical is gebaseerd op de film van Roger Corman, met liedteksten van Howard Ashman en muziek van Alan Menken. Voor Nederland maakte Koen van Dijk de vertaling.

Het verhaal

Simon (Roland Kramer) is een ondergewaardeerde werknemer in een niet zo heel best lopende plantenwinkel. Samen met zijn collega Audrey (Tamara Keizer) proberen ze er toch wat van te maken. Als Simon een onbekend en vreemdsoortig plantje aan het kweken is, verandert alles. Het plantje groeit namelijk, alleen met wel heel specifieke voeding (mensenbloed). Dan blijkt de plant ook nog eens bijzondere invloeden te hebben. Plotseling groeit het succes van Simon met De Plant (Berna Meijer) mee en verandert zijn leven. Maar dat succes gaat zeker niet over rozen en Simon komt voor onmogelijke dilemma’s te staan.

Gesnoeide versie

Voor de enthousiaste groep musicalleden en hun artistieke team (bestaande uit Peter Groenendijk, Bas Jongsma, Marije Slippens en Marieke van Diepen) was dit een productierun met de meeste en grootste uitdagingen in de geschiedenis van de vereniging. Tijdens de pandemie waren er al momenten van dreiging tot afblazen, toch door gaan, weer uitstel, en uiteindelijk achterblijvende kaartverkoop.
Dit laatste gaf de doorslag om de boel toch af te blazen. Het financiële risico werd te groot en zou het mogelijke einde van de vereniging betekenen. Grote teleurstelling bij de cast en crew, maar hoewel het applaus en plezier onbetaalbaar is, het na te streven (hoge) niveau kost ook hard geld (aldus Peter in zijn aanvangsspeech).

Maar al gauw kwam het Zwaagse doorzettingsvermogen de hoek om kijken; ze moesten en zouden spelen! Al is het maar 1x, met minder kostuum en decor dan gepland, minder orkest dan gewenst, spelen zullen ze. Peter die zich altijd enorm inzet voor (het behoud van) kunst en cultuur in de regio liet het er niet bij zitten en paste waar en wat nodig aan. Het plezier groeide weer en iedereen die kon droeg zijn/haar steentje bij. En zo geschiedde… een gesnoeide versie, die afgelopen vrijdagavond tot bloei kwam in een bomvolle zaal in het dorpsgebouw ‘De Witte Valk’.

Nog steeds begeleid door een live orkest, Bas Jongsma (piano), Robin Schilpzand (toetsen), Marcel van Leeuwen (drums) en Sjoerd Jansen (bas), speelden men het dak eraf. En gesnoeid of niet, met name het kostuum van De Plant (gemaakt door Conny Dekker) en bijhorende grime van Annemiek Schouten was lumineus bedacht en sprak enorm tot de verbeelding. Door slim gebruik van licht (Pieter Ratten) waren de effecten goed afgestemd op het verhaal en het geluid (Gert Harm Dijkstra) zorgde ervoor dat iedereen prima te verstaan was.

Het ensemble zorgde voor de nodige humor en maakte het plaatje van een complete musical echt af. En mochten we dan toch een puntje van kritiek leveren; De grap ‘witte lijst’ is echt niet meer van deze tijd. ‘Foe Yong Hai maar zonder ei’ was daarentegen dan wel weer humor en daar werd dan ook smakelijk om gelachen. Over lachen gesproken; de aan het lachgas verslaafde tandarts werkte ook enorm op de lachspieren. Hoewel een gemeen karakter en zeker geen vrolijke Frans maar die lach… goed overtuigend gespeeld door Robbert van Tol.

Mooi altijd te zien dat ook echt elke lid zijn ‘spotlight-moment’ heeft. Iedereen zegt wel een keer iets of heeft zijn entreemoment. Dat maakt dat het sterke groepsgevoel de zaal instraalt en je zeker weet; die geven niet zomaar op!

Tijdens het slotapplaus zien we dan ook de emoties los komen, dit hebben ze toch mooi geflikt, de staande ovatie is dan ook meer dan terecht. En hoe nu verder? Hopelijk door de (blijvende) steun van de sponsoren, vrienden en vrijwilligers kan Musicalvereniging Zwaag zich met volle kracht gaan inzetten voor volgend jaar, waarbij er weer als vanouds vijf uitverkochte avonden zijn. Het belang van regionaal kunst en cultuur is groots en daarmee ook de verantwoording van de regio om het zijn bestaansrecht te geven en te laten behouden. Dus neem buren, vrienden, gezinsleden, klasgenoten, iedereen mee om uzelf maar ook die mensen die met hart en ziel op dat podium (en eromheen) staan te plezieren, dat verdienen zij, net als alle andere verenigingen overigens.
Wilt u Zwaag steunen en volgen wat er volgend jaar speelt? Kijk dan op www.musicalzwaag.nl voor alle info.