Zaterdag 12 september in het Antwerpse Fakkeltheater. De eerste keer theater na een onderbreking van zes maanden. Op de planning: Zonnewacht en Maneraad van Poolster Producties. “Een muziektheatervoorstelling over vooroordelen en de zoektocht naar een thuis”, zoals de makers het zelf beschrijven.

Anderhalve meter uit elkaar, en natuurlijk met een mondmasker op, kon het publiek in het Fakkeltheater eindelijk nog eens genieten van een theatervoorstelling. Na maanden van onzekerheid kon de voorstelling Zonnewacht en Maneraad toch doorgaan in het gezellige theater in hartje Antwerpen. Tijdens de releasevoorstelling van het gelijknamige boek gaven twintig jongeren het beste van zichzelf en wisten ze het publiek even mee te sleuren in een fantasiewereld. De wereld van Zonnewacht en Maneraad.

Muziekboek voor kinderen

De aanleiding voor deze voorstelling? Musical dichterbij brengen. Loes Rom, Anne Van Steenwinkel en Marijke Van den Acker van Poolster Producties doen dat zowel in de vorm van een voorstelling, als in de vorm van een bijhorende muziekboek. Doorheen het verhaal nemen rapnummers en enthousiaste melodieën je mee in de wereld van Nachtegaal, de troonopvolger van Maneraad. Voor het boek, geschreven door Loes, met fantastische illustraties van Marijke en muziek van Anne, hadden hoofdrolspeelster Josefien Derijcke en het volledige kinderkoor in het voorjaar al opnames in de studio.

Voor die opnames werkten ze ook samen met TikTok-ster Sarah Bossuwe en musicalacteur Elindo Avastia. De liedjes uit de voorstelling en het boek zijn echte oorwurmen, waardoor je uren na het luisteren ervan nog steeds met de muziek in je hoofd zit. Levendig, fijn en vooral heel dansbaar.

Het verhaal

Met de releasevoorstelling in het Fakkeltheater geeft Poolster Producties een gezicht aan het verhaal. Het live-gebeuren zorgde voor een extra dimensie en een fijne toevoeging. In het verhaal leven twee ‘werelden’ naast (en vooral niet bij) elkaar. Nachtegaal, de troonopvolger van Maneraad, zingt het publiek toe en vertelt over hoe zij en haar mede-inwoners ’s nachts leven en niet kunnen zien wanneer het licht terug verschijnt. Op een dag wordt ze echter buitengekeken door haar ‘dorpsgenoten’ en vertrekt ze.

Zo komt ze bij Zonnewacht terecht. Een volkje dat heel de dag zingt en gelukkig is. Daar ontdekt Nachtegaal dat ze zich zowel bij Maneraad als bij Zonnewacht thuis voelt. Wat volgt is een verhaal over vooroordelen en het zoeken naar een thuis. De rol van Nachtegaal wordt gespeeld door Josefien Derijcke, die eerder al te zien was in Annie. Die ervaring wordt duidelijk wanneer Josefien begint te zingen alsof ze ervoor in de wieg gelegd is. Heel puur en heel makkelijk. Dat aangevuld met een enthousiast kinderkoor zorgt ervoor dat je met een glimlach buitenstapt.

Pakketten voor scholen

Als aanvulling op de voorstelling en het boek, biedt Poolster Producties ook pakketten aan voor lagere scholen. Met die pakketten kunnen scholen de voorstelling zelf opvoeren. Met een minimum aantal van 20 en een maximum  aantal van heel de school, is dat een aanlokkelijk idee. Een heel jaar bezig zijn met het creëren en in elkaar steken van een voorstelling met een positieve boodschap en fijne muziek, wie wil dat nu niet?

Meer info over de voorstelling en het muziekboek: www.poolsterproducties.be

Tekst: Joke Vereecken
Foto’s: Poolster Producties en Joke Vereecken

Lees ook:
Historalia biedt met musical revolutionaire kijk op ontstaan van Koninkrijk België