Na de drie succesvolle musicalproducties ‘Marie-Antoinette’ (2014), ‘Albert I’ (2016) en ‘Rubens’ (2018), die ruim 80.000 toeschouwers onderdompelden in een wereld van geschiedenis en spektakel, is Historalia klaar om opnieuw de grenzen te verleggen met het grootse musicalspektakel ‘1830’. Vertrekkende vanuit de wortels van onze nationale geschiedenis, brengt ‘1830’ op een onvergetelijke en revolutionaire manier hulde aan de geboorte van het Koninkrijk België. 
 
Met o.a. Lucas Van den Eynde, Nele Goossens, Michiel De Meyer, Leendert De Vis, Liesbeth Roose en Martijn Claes

Het Kasteel de Merode (Westerlo) en het omliggende domein vormen in augustus 2020 het kader voor deze unieke theaterervaring, waarbij in 2 aparte pop-up theaters zowel het verhaal vanuit het Belgische als het Hollandse perspectief gebracht wordt. Het publiek, dat wordt onderverdeeld in 2 groepen, switcht voor de pauze van locatie en krijgt beide verhalen te zien. Na de pauze worden beide groepen samengevoegd en volgt de spectaculaire apotheose op een derde locatie, met de façade van het kasteel als decor.

Je zal overdonderd worden door een meeslepend, warm verhaal, een indrukwekkend decor en een ronduit fantastische cast als kers op de taart, want niemand minder dan o.a. Lucas Van den Eynde, Nele Goossens, Michiel Demeyer, Leendert De Vis, Liesbeth Roose en Martijn Claes zullen zowel historische als fictieve personages tot leven brengen. De voorstelling zal verder bol staan van spectaculaire en levensechte scène’s met showpaarden, een verbluffend dansensemble en professionele stuntmensen. 
 


v.l.n.r: Lucas Van den Eynde*, Nele Goossens, Leendert De Vis, Liesbeth Roose, Michiel De Meyer, Martijn Claes**
(*c: Ann Willems – **c: Wendy de Noier)

Het verhaal

De revolutiegolf die in de 19de eeuw door Europa woedt, breidt zich uit als een olievlek tot ze ook onze contreien bereikt. Dit tot groot ongenoegen van de Hollanders, die onder leiding van Koning Willem I het gezag hebben over de Belgische gebieden. De Belgen drukken steeds meer hun ontevredenheid over zijn regeerstijl uit, tot op een avond heel Brussel in rep en roer wordt gezet… Sleutelfiguren zoals Frédéric de Merode en Louis de Potter vechten mee voor de vrijheid van het Belgische volk. 

Gaandeweg leren we een Brussels gezin kennen dat alles van dichtbij meemaakt. Vader André is een hevig verzetsstrijder, zijn dochter Anna en zijn zoon Ketje raken elk op hun eigen manier verweven in de revolutie. ‘1830’ vertelt een verhaal vol actie, liefde en emotie. Een must-see voor elke liefhebber van muziek, theater en geschiedenis.

Producent: Historalia – Simon de Merode
Regie: Luc Stevens
Muziek: Sam Gevers
Choreografie: Florian Boutonnier

Beleef het musicalspektakel ‘1830’ van 7 t/m 30 augustus 2020 op het domein van Kasteel de Merode te Westerlo. Tickets & info: www.1830.be 
Voorstellingen starten stipt om 20u, einde voorzien om 23u.