Zoë Rijk en Fiene Solinger lopen stage in respectievelijk The Prom en Woezel en Pip. Terwijl ze spelen in deze musicals, repeteerden ze ook voor hun “Eigen Werk” de afstudeervoorstelling. Het academietheater van Fontys was goed gevuld met familie, collega’s, schoolgenoten en vrienden.

Zoë Rijk

De coaches van Zoë waren Geertje Hochstenbach en Jack Breikers. Zij werd begeleid door Don Frints op de vleugel. Voordat de zaal openging, waren wij al aanwezig en een ding moet je zeggen. De naam van de voorstelling “rennen” leek al meteen op het lijf van Zoë geschreven. Zoë gaf in de gesprekken met haar coach aan dat ze graag een stuk wilde maken waarin haar drukke gedachtes en vragen een plek konden krijgen op het toneel. Dat was voor haar het uitgangspunt voor het schrijven van haar teksten en het experimenteren met muziek.

Verhaal

Ik was verdwaald. Door het dwalen in mijn hoofd dreef ik af naar dit eiland. Om de stilte zoeken. Op zoek naar rust. En waar kan ik dat beter dan op mijn eigen eiland.  In “rennen” nam Zoë haar publiek mee in haar hoofd dat overspoeld wordt door vragen.

Zoë heeft veel energie in zich die ze perfect weet te doseren in haar voorstelling. Ze trapt af met een stevige beat waarmee de toon meteen gezet wordt. Zoë is spontaan, wat blijkt uit het stukje sampling dat ze ook spontaan lijkt te doen. Haar spel is gedreven, humoristisch en straalt energie maar ook rust uit op zoek naar de weg die ze wil gaan volgen. Ook haar zwaktes komen aan bod; midgetgolf, drijven en huilen. Zang, staging en spel zijn goed verzorgd en zorgen ervoor dat Zoë haar voorstelling mooi draagt en haar verhaal kan vertellen met mooie zang en spontaniteit.

Fiene Solinger

Fiene Solinger is de tweede student die met haar voorstelling “Afgedankt” haar ‘Eigen Werk” neerzet in het Academietheater van de Fontys Hogeschool in Tilburg. Fiene wilde meer leren over hoe een creatief proces precies in elkaar stak. Ook wilde ze meer handvatten krijgen voor het maken van een voorstelling. Vanuit daar zijn Florian Slangen, de coach van Fiene, en Fiene vertrokken. Fiene wilde iets maken waar zij veel plezier uit zou halen. Vanuit daar is “Afgedankt ontstaan”. Fiene werd daarnaast begeleid door Jack Breikers en op de vleugel door Don Frints en op gitaar door Thijmen Kroes.

Verhaal

Stel je valt in een bak met kapotte elektronica. Waarom ben ik hier, wat deed ik fout, waar ging het mis? Dirkje heeft haar studie journalistiek niet afgemaakt en is single. U mag als een van haar luisteraars luisteren naar haar zwoele nachtprogramma op Slochteren FM wat ze presenteert als haar alter-ego Vanessa. Daar blijkt ze niet zichzelf te zijn. Maar wie is ze dan wel?

Fiene weet de twee personages duidelijk en met gevoel neer te zetten, in spel ondersteunt, door Don Frints die haar genadeloos een spiegel voorhoudt waardoor Dirkje zich realiseert wie ze eigenlijk is en waarom het mis ging en hoe ze zich voelt. Als een stuk kapotte elektronica. Maar als je je voelt als een kapot tosti-ijzer, ligt er vast wel een kapotte sapcentrifuge op jou te wachten.

Fiene vertelt haar verhaal met gevoel waar de lach en de traan niet ontbreken. Ze speelt haar voorstelling met veel gevoel en met haar mooie stem maakt ze indruk en zingt ze de mooie nummers.