Hét musicalevent van het jaar voor alle Europese fans: West End Live! Op het plein Trafalgar Square, midden in de binnenstad van London kunnen musicalliefhebbers een weekend lang hun hart ophalen met (gratis) optredens van huidige shows, musicalconcerten en nog komende voorstellingen, allemaal te zien in het Walhalla van musicalloving Europa: The West End.

Verdeeld over 2 dagen zagen we 50 optredens, waaronder echte klassiekers als The Pantom of the Opera, Les Miserables, Lion King en Mary Poppins, de huidige ‘generatie’ bekende musicals met o.a. Hamilton, Six, Moulin Rouge en Heathers maar ook wat nieuwere titels zoals Get up Stand Up; the Bob Marley musical, The Great Gatsby en Back to the Future, the musical. Die laatst genoemde hebben we ook in het theater bekeken en kunnen wij duizend procent aanraden om heen te gaan. Als je de films kent, super leuk en herkenbaar in de toneelversie (met wel wat aanpassingen in het verhaal) en als je de films niet kent, net zo leuk, lekkere muziek, zowel jaren 80 als jaren 50 dus altijd goed. Het einde is echt fenomenaal en nog nooit getoond in theater… (iets met een vliegende DeLorean).

Terug naar West End Live; het traditionele aan WEL is dat de meeste casts ‘gewoon’ vanuit het theater, in kostuum, naar het plein lopen. Een uitgelezen kans voor fans om bij de stagedoor met hun favoriete artiest op de foto te gaan terwijl deze in kostuum is, uniek dus! We spraken met een echte diehard WEL-fan die al 17 jaar (!) een welbekend gezicht is bij de stagedoor. ‘Meeste mensen kennen niet alle artiesten dus lopen ze vaak gewoon voorbij, maar ik ken ze allemaal en zij mij’, vertelt ze trots. En dat ‘kennen’ was ook wel nodig dit weekend aangezien er een hoop understudies en standby’s opgingen.

Naast dat de matinees ook gewoon nog doordraaiden is in UK ook Covid nog steeds een dreiging voor de theatergezelschappen. Van de presentatoren van WEL moest al de helft vervangen worden, zowel Trevor Dion Nicholas (Aladdin, Hamilton) als Rachel Tucker (Wicked, Come from Away) moesten verstek laten gaan door besmetting. De cast van Come From Away sloot de 1e dag af maar had zo’n krap tijdslot dat ze letterlijk tien minuten na hun curtain call van het matinee op het podium van Trafalgar Square moesten staan. Mark Dugdale (Kevin T. e.a. in CFA) hield het publiek ‘aan de praat’ met een kijkje in het leven van een standby (iets waar wij ook een artikel over hebben geschreven: ‘Come from Away; we’ve got you covered’) en geweldig dat dan ook standby’s én de nog aanwezige castleden samen het optreden verzorgden.

Ook Moulin Rouge had zijn uitdagingen, aangezien de voorstelling van diezelfde dag helaas niet door kon gaan wegens het niet rond krijgen van de cast. Toch zagen we gelukkig nog een optreden van een deel van de cast en de alternate van de rol van Satine; Tanisha Spring.
Onder andere Carry Hope Fletcher (Cinderella, The Witches of Eastwick en Treason) sloot het weekend af en het publiek verliet aan het eind van de zondagmiddag enigszins met tegenzin het plein. Ook wij keerden weer huiswaarts en kijken uit naar onze eigen Uitmarkt op 28 augustus aanstaande. Volg ons ook dan weer voor een live verslag via onze kanalen van Musicalsites.nl

Mariska Steenbergen