Vandaag, maandag 29 augustus, stelde Studio 100 zijn jongste kindje voor: de musical Red Star Line. Het aankomende stuk vervolledigt na Daens, 14-18, 40-45 en Daens 2.0 het rijtje spektakelmusicals die het productiehuis al op poten zette. De verwachtingen om voorgaande musicals te overtreffen zijn alvast hooggespannen.

Miljoenen mensen, 1 droom

Met Red Star Line boort Studio 100 opnieuw een thema aan uit de Vlaamse geschiedenisboeken, en meer bepaald dat van de landverhuizers die in het begin van de twintigste eeuw vanuit heel Europa via Antwerpen met een schip van rederij Red Star Line naar Amerika voeren, op zoek naar hun geluk. Antwerps burgemeester Bart De Wever en zijn schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud, beiden aanwezig op de persvoorstelling, zijn dan ook apentrots dat Antwerpen een centrale rol toebedeeld krijgt in het aankomende spektakelstuk van Studio 100.

Niet alleen een Antwerps, maar ook een internationaal verhaal zal dus te berde gebracht worden. Bovendien is de migratiethematiek nooit actueler geweest dan vandaag. Op die manier hoopt Studio 100 ook een breder publiek te kunnen laten meereizen in de voetsporen van gelukszoekers en zo het thema meer top op mind te maken.

 

Verhaal

Regisseur en scriptschrijver Frank Van Laecke schetst de verhaallijnen van Red Star Line. Net als bij de voorgaande spektakelmusicals zal er binnen een groter episch kader, dat van de Red Star Line in dit geval, ingezoomd worden op enkele personages vanuit wiens standpunt het verhaal beleefd wordt. Het stuk speelt zich af in 1923 en zal gaan over Jan en Marie, een jong Vlaams koppel. Jan krijgt de kans om te gaan werken in Amerika, een droom die hij voor geen goud wil laten schieten. Helaas is er niet genoeg geld om zijn Marie meteen met hem mee te laten reizen. In afwachting van voldoende spaarcentjes om ook Marie de overtocht te laten maken rukt de American dream de verloofden uit elkaar.

Om dit fictieve verhaal mooi te laten kloppen met de tijdsgeest wordt intensief samengewerkt met het Antwerpse Red Star Line Museum. Zo kan naast het persoonlijke, meeslepende verhaal ook een historisch correct beeld geschetst worden van de omstandigheden waarin heel wat Europeanen hun hebben en houden achterlieten om aan de andere kant van de oceaan een nieuw en hopelijk beter leven te beginnen.

Cast

De rollen van Jan en Marie zullen elk door twee acteurs ingevuld worden, om de intensiteit van de speelperiodes een beetje tegemoet te komen. De rol van Marie zal vertolkt worden door Ianthe Tavernier en Lotte Stevens. Beide dames zijn geen onbekenden bij Studio 100. Ianthe deed al mee als Nette in Daens 2.0 en als Sarah in 40-45, Lotte was reeds te zien als Marie in 40-45 en is ook de ‘nieuwe’ Mega Mindy. De rol van Jan wordt afwisselend ingevuld door ‘golden boys’ Jelle Cleymans en Jonas Van Geel.

Creatives

Naar goede gewoonte zal Steve Willaert instaan voor de muziek van deze spektakelmusical om de dramatiek van de verhaallijnen te ondersteunen. De liedtekstschrijvers komen dan weer uit verrassende hoek. Gert Verhulst en Jelle Cleymans staan in voor de bewoordingen die op Willaerts klanken het verhaal van de Red Star Line zullen vertolken.

Spektakelmusical

“Kan het nóg spectaculairder dan 40-45?”, heeft u zich wellicht al afgevraagd. Studio 100 antwoordt volmondig “ja” op die vraag. De 8 rijdende tribunes en de 8 LED-torens zullen opnieuw van de partij zijn, aangevuld met nog meer rijdende elementen, een storm op de scène en een schip van maar liefst 40 meter lang. Dat laatste decorelement is de blikvanger van Red Star Line. Het toont een stuk van het dek en de romp van het schip. Door speling met licht is er ook de mogelijkheid binnenin het ruim van de boot te kijken. Het decorelement zal ook geopend kunnen worden en zelfs wegvaren. Met zijn meer dan 25 beweegbare onderdelen is dit decorelement state of the art.

Vanaf 23 maart 2023 zal Red Star Line te zien zijn in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Voor praktische informatie kan u terecht op www.redstarline.nu.

Foto’s en verslag: Lieze Jacobs