Nu de lente aan het doorbreken is, zoeken veel mensen hun volkstuinen weer op. Alleen in Amsterdam al is ruim 300 hectare aan volkstuinparken. Gezellig met je buurtuinders wroeten in de aarde, groente en kruiden verbouwen en oogsten, of juist in volledige rust in je eigen tuinhuisje je terug trekken van alle daagse beslommeringen. Wat wil een mens nog meer?

In de muzikale komedie Volkstuin Complex blijkt de volkstuin niet zozeer een groene idylle maar een arena waar emoties worden omgewoeld, vriendschappen gesnoeid en liefdes in de knop gebroken. Wanneer nieuwkomer Miranda (Ricky Koole) op het terrein aankomt om in alle rust een boek te schrijven, blijkt dit nog niet zo eenvoudig. Barrie (Daniel Cornelissen) is zo’n type van de regeltjes en dan heb je nog Joopie (Rop Verheijen) die als demente oude viezerik de pijnlijke waarheid in doordachte clichés aanhaalt. De irritante klussende buurmannen Bob enneh Bob (Jan en Keez Groenteman) voorzien het complex van de nodige klusgeluiden maar de voorstelling zelf ook van muziek. Het leven van Miranda wordt er niet simpeler op. Een boekhouder die dreigt met de fiscus (of was het een ficus), de uitgever die het contract verbreekt als ze de deadline niet haalt en dan nog de aandacht vragende moeder (Tina de Bruijn) met haar tuinkabouters. En wie is toch die geheimzinnige, gevaarlijke knappe vent Evert? Wanneer hij verschijnt, raken de tuinders verstrikt in hilarische intriges en dan is de chaos compleet.

Zondag ging in het DeLa Mar theater in Amsterdam deze productie in première. Met een dresscode ‘moestuinchique’ was de toon gezet en we zagen vele creatieve uitingen van dit verzoek op de groene grasloper verschijnen. Hoewel Tina de Bruijn al genoemd, zal zij met Rian Gerritsen de rol delen. Laatst genoemde zat vandaag dan ook in de zaal om haar collega’s aan te moedigen.

Goede komische timing maakt dat er momenten op zich staand bijzonder grappig zijn, en het kluchtachtige maakt dat je weet waar dit naar toe leidt. Chaos! De gezongen scenes halen dan soms wel de vaart eruit maar met een een-akte is dat prima in balans.
Het Volkstuincomplex gaat vanaf nu tot juli dit jaar heel Nederland door, kijk op www.bostheaterproducties.nl

Mariska Steenbergen