Ze hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk konden de vierdejaarsstudenten van de Frank Sanders Akademie in het DeLaMar theater aan het publiek laten zien wat ze in huis hebben. De zaal was goed gevuld met familie, vrienden en (oud-)studenten. In deze speciaal voor hen geschreven voorstelling Loena namen ze afscheid van hun Akademie-tijd en zetten ze de eerste stappen als jonge professionals in het musical vak. De studenten hebben gedurende twee jaar hun voorstellingen vrijwel zonder publiek moeten spelen. Nu kon dat wel in de Mary Dresselhuys zaal.

Loena

Het jaar is 2122. Door heftige klimaatveranderingen is de Aarde vrijwel onbewoonbaar geworden. Een nieuwe kolonie heeft zich gevestigd op de Maan, waar onder enorme stolpen wordt gewerkt aan de volgende stap: een grootscheepse immigratie van de mens naar Mars. Maar de ruimte daar is beperkt, en nu rijst de vraag: wie beslist wie er mee mag ? Is er in dat perfecte nieuwe paradijs op Mars nog plek voor imperfectie? En wat maakt een mens eigenlijk een mens? De nieuwe muzikale voorstelling Loena is sciencefiction‐fiction, maar niet het soort dat gaat over ruimteschepen en aliens: het is het verhaal van echte mensen en hun dilemma’s, in een toekomstsituatie die heel dicht bij onze eigen realiteit staat.

Een realiteit van klimaatverandering en uitsluiting of juist profiteren van groepen van de bevolking van de aarde. In principe krijgen we een  kijkje in onze mogelijke toekomst.

De opzet van het toneel is eenvoudig en door het gebruik van praktikabels in de vorm van een catwalk en daarbij diverse projecties op de achterwand ziet alles er strak en steriel uit. Juist de omgeving waar de bewoners van de maan zich in bewegen om er maar voor te zorgen dat perfect en zonder risico zal verlopen past die steriliteit daar perfect bij.

Wat doe je als je ineens iets moet doen wat in jouw ogen onethisch is. Doe je mee of weiger je mee te werken? Wat als jouw partner wel een meeloper is en jij absoluut niet? Wanneer wijk je af van wat gebruikelijk is en wat is gebruikelijk? Allemaal vragen die de bewoners van de Maan zich stellen.

De studenten hebben met hun voorstelling ons wellicht een kijkje gegeven in de toekomst. Met strakke choreografieën en mooie popnummers uit de sixties en seventies hebben zij een mooie show neergezet die alles in zich had.

Frank Sanders Akademie

De Frank Sanders Akademie leid je op tot uitvoerend musicalacteur en leert je hoe je een musical maakt en produceert. Na de opleiding ben je een zelfstandig artiest die voor zijn eigen werkgelegenheid kan zorgen. De Frank Sanders Akademie maakt deel uit van het ROC van Amsterdam en is een BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang theorie- en praktijkles op niveau 4. Hierna is het mogelijk nog een extra vierde leerjaar te volgen op de Akademie. Onze docenten werken allemaal in de musical- en theaterwereld. Je krijgt dus les van vakmensen die het beroep goed kennen. Zij geven les in acteren, zingen en dansen. Dit zijn de vaardigheden die het belangrijkst zijn voor elke musicalartiest. Daarnaast krijg je regelmatig les van gastdocenten uit de kleinkunst, het toneel en het jeugdtheater, denk aan artiesten en regisseurs als Karin Bloemen, Pia Douwes, Theo Nijland, Doris Baaten, Tetske van Ossewaarde, Paul van Ewijk en Eddy Habbema.

SPELERS:

David van Dam, Britt van Doorn, Anna Geerse, Annelieke van Genk, Sebastiaan Hoen, Eefje Jansen, Timon Kornelis, Marije Kuijper, Lieke Meijer en Esmée Pieters.

Script en regie: Daniël Cohen
Regie Assistent: Manon Piket
Choreografie: Peter van Dosselaer
Muziek: Hilmar Leujes EN Eelco Menkveld
Lichtontwerp: Coen van der Hoeven