Niels van Doormalen hebben wij leren kennen als een veelzijdig en enthousiast talent op meerdere vlakken in de theaterindustrie. Hoewel veel mensen uit deze wereld in coronatijd helaas geen werk hadden, heeft Niels niet stilgezeten. Hij heeft zijn creatieve brein flink zijn best laten doen, er zijn ideeën boven komen pruttelen, hij heeft zijn eigen netwerk benaderd met deze ideeën en zie daar het prachtige resultaat: een eigen productiehuis, Oatmilk studio genaamd.

Op een steenworp afstand van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch werd in een bomvolle Podium Azijnfabriek de Oatmilk studio gelanceerd, met interviews met Niels en diverse mensen die Oatmilk samen met hem mogelijk hebben gemaakt, gelardeerd door heerlijke musicalnummers, zowel uit bestaande musicals als uit de eerste productie van Oatmilk: Before After. De avond werd soepel geleid door Ursel Braaksma, programmamaker bij Theater aan de Parade (TadP), waar Oatmilk haar huis heeft gevonden.

Het theater wordt op dit moment druk verbouwd, waarbij nieuwe concepten worden uitgewerkt om deze voor een breder publiek toegankelijk te maken, met een ruime capaciteit in twee zalen van 920 en 480 stoelen. Tot de heropening in 2023/2024 is een prima samenwerking ontstaan met andere podia om activiteiten toch plaats te kunnen laten vinden. Alex Kühne, directeur TadP, vertelt vol verve over de ontstane samenwerking met Van Doormalen en de gezamenlijk gesmede plannen. Niet alleen is Oatmilk ondergebracht in het TadP, maar (“voor wat, hoort wat”) Niels gaat hier ook de musicalprogrammering verzorgen.

Dan komt de ‘hoofdrolspeler’ van deze avond aan het woord. Een stralende lach begroet het publiek en hartstochtelijk vertelt Niels over zijn opleidingen VWO, Theaterwetenschap en Communicatie- en Informatiewetenschappen en uiteindelijk werd hij uit kandidaten vanuit de hele wereld geselecteerd voor de master ‘Producing for Musical Theatre’ aan het prestigieuze Goldsmiths, University of London. Intussen werkte hij mee aan producties als The Color Purple, Soof – de Musical en Expeditie Eiland en was hij gesprekspartner bij het Sectoradvies Muziektheater ‘Later is al begonnen’ van de Raad voor Cultuur.

Tijdens zijn master-opleiding in Londen vertoefde hij graag in hippe koffietenten om er nieuwe connecties op te doen, te sparren met mede-creatievelingen en te ontspannen. Zijn oog viel op de drankjes: er werd meestal niet gekozen voor koemelk, maar voor havermelk, oat milk. Niels herkende zich gelijk in dit duurzame product, wat prima aansloot bij zijn eigen activiteiten in duurzaamheid en goede doelen en het samenbrengen van mensen. Voilà: Oatmilk studio, de naam was geboren! Van Doormalen ziet zichzelf als een creatief producent: een spin in het web tussen publiek, theaters, cast, tekstschrijvers, muzikanten en iedereen die hierbij betrokken is. Hij maakt zich er hard voor om meer leeftijdsgenoten het theater in te krijgen op zijn eigen wijze eigenwijze manier door theater prikkelender te maken, o.a. door 1x per maand in café Coffeelab het publiek te laten kennismaken met musical en muziektheater.

Op deze avond komen ook Ruud de Graaf (Impact Entertainment), Loek de Bakker (regisseur Before After) en Elly Scheele (vertaalster Before After) geestdriftig aan het woord over de samenwerking met Oatmilk. Zo vertelt Elly over de fijne samenwerking met de Britse Stuart Matthew Price (concept, compositie en liedteksten) en Timothy Knapman (script) van Before After en de vrijheid die zij en Loek kregen in het vertalen naar een Nederlandse productie. Niet alleen vond een vertaling plaats van Engels naar Nederlands, maar ook van 2014 naar 2022 en van een Britse naar een Nederlandse setting. Een flinke uitdaging, maar wel een die energie gaf! De interviews werden afgewisseld met musicalnummers die linken aan Niels, prachtig vertolkt door Kelly van den Boogaard (Hello Dolly, The Addams Family, Soldaat van Oranje) en een uitstekende pianist.

Speciale aandacht werd gegeven aan de eerste Oatmilk-productie: Before After. Op 4 november a.s. vindt de Brabantse première plaats bij TadP-locatie Perron-3 in Rosmalen en op 7 november in De Meervaart in Amsterdam. De musical wordt door Oatmilk beschreven als: “Wanneer Ami en Ben elkaar tegenkomen, herkent zij hem gelijk als haar grote liefde die plots verdween. Hij herkent haar niet. Sterker nog, hij herinnert zich niets meer van vóór zijn auto-ongeluk. Niet eens wie hij was. Before After springt heen en weer tussen nu en toen. Wat ging er mis tussen de twee? En wat als je een tweede kans krijgt? Kun je werkelijk opnieuw beginnen? Before After is een intieme musical met singer-songwriter ballads over liefde, identiteit en het doorbreken van patronen. Eén van de nieuwe Nederlandse musicals die je dit seizoen gezien moet hebben!”

Hoofdrolspeelster Desi van Doeveren (‘Ami’) liet het aanwezige publiek op gevoelige wijze live kennismaken met een van de songs en ook werd een filmpje getoond van Desi samen met Coen Bril (‘Ben’): https://www.youtube.com/watch?v=L8OBtLsKTQs Desi kennen we o.a. van RENT, Woef Side Story, Showponies en Diana & Zonen), Coen o.a. van Echte vrouwen joggen in regenpak en De Kerstmusical (theater), De Slag om de Schelde en Vliegende Hollanders (film) en series als Klokhuis en SpangaS.

Niels werd deze avond door diverse sprekers bestempeld als o.a. dat gastje van Oatmilk, een gedreven knul, een brutale jongen en een lekker eigenwijs etterbakkie, dus dat belooft nog wat voor de toekomst. Maak er wat moois van Niels en veel succes gewenst; laat Nederland maar genieten van jouw creatieve brein en je hartstochtelijke inzet met Oatmilk!

Tickets musical Before After, met voorstellingen in het hele land: Beforeaftermusical.nl

Verslag en foto’s: Monique Picocrie