Gisteravond studeerden Apollonia van den Brand, Yulia Hartog, Pamela Kroes en Janne Kolpa met vlag en wimpel af. Vier jaar opleiding Muziektheater Fontys en een flinke dosis talent zorgden ervoor dat het publiek kon genieten van twee topvoorstellingen. 

Wie ontstak de lont

Yulia Hartog en Apollonia van den Brand speelden ‘Wie ontstak de lont’ een eigen productie gebaseerd op ‘The Wild Party’. Samen met een geweldige live band en medestudenten Ruben Santens, Merel Withagen, Belle van der Pijl, Floortje van den Akker, Jur Arp, Anh-Khoa Tran, Stan van Rixtel, Noah Spierts en Carl van Kuijck speelden Yulia en Apollonia een geweldige voorstelling. De regie was in handen van Marc Krone.

De setting was een vierkant met daar omheen zitjes waar binnen het verhaal zich afspeelde. Het verhaal gaat over Queenie, een dansmeisje in een club, en een clown waarbij de passie in hun relatie plaats heeft gemaakt voor wantrouwen en verveling. Om de sleur te doorbreken organiseren ze een feest. Een feest waar de rivale van het dansmeisje gespeeld door Yulia Hartog en Black ook komen. Het wordt een feest waar het dak vanaf moet. Mede onder invloed van drank en drugs stijgt de feestvreugde tot ongekende hoogte en mond het feest uit in een orgie. Na een worsteling valt er een schot en is er onder de vier hoofdrolspelers een dode te betreuren.

De hoofdrollen van de twee vrouwen is verder uitgelicht en worden gespeeld door Yulia Hartog en Apollonia van den Brand. De rollen van de vriend Black en de clown worden beurtelings gespeeld door de rest van de cast waarbij een hoed en een clownsneus steeds aangeven wie die rol speelt. De vrouwen spelen in dit stuk een centrale rol waarbij Yulia en Apollonia tot grote hoogte stijgen en dit tot genoegen van het publiek dat in het volledig gevulde theater aanwezig was. Yulia en Apollonia spelen hun rollen vol overtuiging en zingen de complexe nummers vol vuur en passie die bij dit verhaal horen.

De studenten hebben twee jaar onder moeilijke omstandigheden hun studie moeten doorlopen en hun voorstellingen gespeeld vrijwel zonder publiek, waarbij dit gelukkig nu wel kon tijdens hun afstudeervoorstelling. Mede om die reden was deze afstudeervoorstelling heel speciaal en emotioneel.

Doodgewone dagen

Pamela Kroes en Janne Kolpa met aan hun zijde Bjorn Geudens en Jannes Matthee speelden hun stuk ‘Doodgewone dagen’. Doodgewone dagen vertelt het verhaal van vier jonge New Yorkers wier levens elkaar kruisen op hun zoektocht naar geluk, liefde en invulling van hun levens. Met prachtige pakkende songs delen zij hun ervaringen, waarin veel toeschouwers zich zullen herkennen en realiseren hoe belangrijk het is om de eenvoudige dingen in het leven te waarderen.

Met een doses humor en ontroering, toont deze musical hoe 8.300.000 individuele verhalen gecombineerd worden op een onverwachte manier in één musical.

Pamela en Jannes spelen een man en een vrouw die een relatie hebben waarbij Pamela zich niet helemaal in de relatie kan storten. Janne en Bjorn komen elkaar toevallig tegen waarbij Janne haar aantekeningen van haar proefschrift kwijtraakt en Bjorn die vindt.

 

Deze musical is een mooie mix van komische en ontroerende momenten die perfect in elkaar passen. De nummers worden schitterend gezongen door deze cast waarbij menig snikje is te horen in de zaal van familie en medestudenten die het einde van hun laatste schooljaar dichterbij zien komen.

De setting is een stapel dozen die symbolisch staan voor verandering en dan niet alleen in de vorm van verhuizen maar ook denkbeelden en levensdoelen. De voorstelling werd begeleid door Steven van Gool en de regie was in handen van Paul van Ewijk.

Dit waren de eerste afstudeervoorstellingen van de vierdejaars studenten van de Fontys Muziektheater die hiermee een schitterend visitekaartje hebben afgegeven.