Leden van musicalvereniging Unidos zijn na ruim anderhalf jaar al dat gezeik van lockdowns, thuis repeteren en uitstellen van voorstellingen zat. Ze kunnen het enthousiasme niet langer ophouden en dus was het dit weekend tijd voor verlossing. In Stadsschouwburg Velzen bracht Unidos hun versie van de musical Urinetown waarvan we vorige jaar oktober al een voorproefje zagen tijdens het Unidos concert.

Urinetown

Urinetown is een van oorsprong Amerikaanse, satirische komische musical uit 2001 met liedteksten van Mark Hollmann en Greg Kotis, muziek van Mark Hollmann en scenario van Greg Kotis, vertaalt door Jurrian van Dongen. De musical vertelt het absurde verhaal van een grauw stadje waar water schaars is. Privétoiletten zijn verboden en het grimmige bedrijf dat de wc’s uitbaat vraagt torenhoge toegangsprijzen. Bobbie Goud (Yannou Tamis) staat op en spoort het volk aan tot een opstand. Maar de situatie wordt pas echt ingewikkeld als hij verliefd wordt op Lot (Denise Bakker), de dochter van de toilettenbeheerder (Baris Kirik).

Unidos heeft rond de 35 spelers in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Jaarlijks brengen zij een productie op de planken van Stadsschouwburg Velsen. Laatste productie die we zagen was Thoroughly Modern Millie waarmee men een AMA (Amateur Musical Award) in de wacht sleepte. En afgelopen oktober zagen we een mooie verzamelconcert. Het artistieke team bestaat uit Martijn Egelmeer (regie), Bas Jongsma (muziek) met ondersteuning van repetitor Timo Pronk en Sanne Ooms verzorgt al vanaf het ontstaan van Unidos de choreografie, zo ook nu.

Hoewel het over de top uit de Amerikaanse versie zeker behouden is, wordt het verhaal wel iets meer vanuit ‘de echte mens’ verteld. Maar vooral agent Knuppel (Patrick Koelman) met zijn assistent Hoenderhok (Mathijs Kuiper) en kleine Eefje (Shanna Krijnen) zijn er vooral voor de komische doorbreking van het verhaal. De ensemblestukken zijn indrukwekkend, wat een power komt er uit de groep! Ze hebben duidelijk op knappen gestaan. Nee, over de uitvoering valt zeker niets te zeiken, Unidos laat zien dat een pandemie hen niet zo maar klein krijgt. Nu werden ze ook op handen gedragen door het enthousiaste publiek maar elk open doekje was dan ook zeker verdiend. We kijken nu alweer uit naar de plannen voor volgend jaar (Carrie) en wilt u deze vereniging nu ook volgen kijk dan op www.musicalvereniging-unidos.nl

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen