Zet drie vrouwen, actrices, als Sandra Mattie, Tanja Jess en Rian Gerritsen op een toneel, geef ze een script van Peter Quilter, vertaald door Jeremy Baker met een regisseur Joep Onderdelinden en dan heb je een ‘TOP’ voorstelling. ‘TOP vrouwen’ is een gloednieuwe vriendinnencomedy, geproduceerd door de makers van de populaire series Huisvrouwen Bestaan Niet en Opvliegers. Wie de eerdere producties gezien heeft, weet precies wat te verwachten. Een voorstelling vol humor, herkenning en een moraal. Toch zagen wij tijdens de première in Stadsschouwburg Amstelveen een moeizame klim en heeft deze voorstelling de top van vijf sterren voor ons niet behaald. 

Het verhaal:

Drie hartsvriendinnen van middelbare leeftijd, Paula, Monica en Sophie, beklimmen in twee dagen een berg ter ere van hun overleden vriendin Rebecca. Tijdens deze reis blijken de vriendinnen zelf ook nogal wat issues mee te zeulen. Verbroken relaties, trouwen op je 50e, familieverpakkingen Toblerone en natuurlijk: mannen.  Of het ze zal lukken om het verleden een plek te geven en hun vriendschap in stand te houden is nog maar de vraag en één ding is zeker, eerlijkheid duurt het langst.

De formatie van drie vrouwen was in de vorige producties wisselend, echter zijn Sandra en Rian een al eerder geziene combi van talenten. Hoewel de types van de nuchtere lesbische en de eetgrage sloddervos inmiddels wel bekend zijn en de aanvulling van de modieuze, ogenschijnlijk oppervlakkige modepop ook vaker gezien is, maakt de chemie tussen elkaar de kracht van de voorstelling. Er werd dan ook het hardste gelachen wanneer Tanja zich écht in de naam van haar verloofde vergiste, iets dat al een aantal keer intentioneel was uitgespeeld. Met Tanja Jess erbij komt er weer nieuwe energie en blijft het format vermakelijk. Tanja brengt alles wat een goede ‘aangever’ in zich dient te hebben, waar de andere twee maar al te graag gebruik van maken. Maar ook zelf staat Tanja sterk in haar vertolking en haar komische timing.  Sandra, die ook de gehele serie van Opvliegers al te zien was bij Rep entertainment liet wederom haar nonchalante manier van spelen zien en was daarmee nog steeds innemend en grappig, maar ze belicht ook de duistere kant van het stuk. Dat duistere had naar onze mening een wat zwaardere rol in dit script. De dood, het verlies van een dierbare en omgaan met het einde dat nadert heeft als onderwerp de overhand en de luchtige momenten zijn dan ook een welkome afleiding, hoewel het echte buik schudden van het lachen wegblijft.

Rian zagen we in Opvliegers 4 en 5 en naast theater is zij momenteel ook een bekend gezicht uit ‘Wie is de Mol’, dus zat de zaal ook vol met allerlei ‘Molloten’. Rian kennen we als dé zelfspot koningin maar dit keer bleef het meer bij een eetgrage wat inhoudsloze invulling van haar karakter. Met haar komische aanleg heeft ze dan wel de lach aan haar kont hangen dus zorgt ze voor meerdere hilarische momenten. Maar naast de komedie en vrolijke noot zitten er dit keer ook behoorlijk wat sinistere invalshoeken in de voorstelling verwerkt. Het vinden van de afscheidsbrief, het bespreken van de playlist van je eigen uitvaart, de suïcidale overweging, niet echt lachwekkende onderwerpen. Het kost de cast dan ook behoorlijk moeite om de energie vanuit de zaal naar een tophoogte te brengen, maar doordat het een eenakter is loopt het verhaal wel lekker vlot door en na anderhalf uur is daar het verdiende slotapplaus met de bloemen uit handen van producent Rick Engelkes.

Alle drie verdienen de dames hun eigen ster, want aan hun inzet, komische timing en onderlinge chemie heeft het niet gelegen. Daarom dan ook een dikke drie sterren voor deze TOP vrouwen. Deze voorstelling toert door heel Nederland. Speeldata is te vinden op www.repentertainment.nl

Mariska Steenbergen