De musical 9 to 5 is regelmatig te zien in de theaters, maar de uitgebreide versie die Theaterkoor Caecilia uit Kampen brengt zie je zelden. Het theaterkoor heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt met deze uitdagende productie.

Het verhaal

Wat doe je als vrouw in het New York van 1979 wanneer je dagelijks moet werken onder een seksistische en egocentrische baas? Dan neem je het heft in eigen handen natuurlijk. In de Tony Award winnende musical, met muziek van Dolly Parton, volgen we het verhaal van Doralee, Judy en Violet die het op moeten nemen tegen hun baas. Ieder karakter ervaart hun eigen strijd met de zelfingenomen Mr. Hart die het bedrijf leidt zoals “normaal” gesproken gebeurde rond 1979. Of het de dames uiteindelijk lukt, ga je zien tijdens deze musical. Het verhaal is bewerkt en geregisseerd door Arjan Soutendijk die het beste uit de groep heeft weten te halen.

Uitdaging

Na de corona hebben zich verschillende nieuwe castleden aangemeld die zorgen voor een nieuwe dynamiek binnen de groep. Het plezier straalt af van de energieke cast die zich met hart en ziel storten in alle dans- en zangnummers.

Het koor speelt met een 12-koppig orkest, onder leiding van Joan Jonkman, die de muziek van Dolly als uitdagend en pittig heeft ervaren. Maar het resultaat mag er zeker zijn.

De grootste uitdaging was dit jaar voor de kostuumafdeling. Met maar liefst 98 kostuums zal er veel gewisseld worden en dat maakt het stuk levendig en begrijpelijk. Er is bewust voor gekozen om de 5 dagen die zich voordoen in het stuk de hoofdrolspelers ook weer te voorzien van een nieuwe outfit. Er zal dus flink gerend gaan worden achter de schermen.

De cast

De vrouwelijke hoofdrollen worden gespeeld door speelsters die alle drie de “triple thread” bezitten. Ieder heeft een eigen stijl, maar springen er bovenuit in zang, spel en dans.

Violet (gespeeld door Susanne den Heijer) zich een sterk karakter neer. Ze vertelt het verhaal overtuigd en is echt de leider van de groep. Ze straalt echt tijdens het nummer “Violet hoort er nu bij” waar ze laat zien wat ze in zich heeft. Haar onzekerheid tijdens een ontluikende liefde maakt haar menselijk en zorgt ervoor dat het herkenbaar maakt voor het publiek. Doralee (gespeeld door Lisette Wielink) weet het publiek te raken met haar versie van “Boerenbarbie”. Ze laat zien dat Doralee meer is dan alleen het blonde haar en nepwimpers. Haar komische timing met Mr. Hart (gespeeld door Hendrik Wichers) is zeer gevat en de chemie tussen die twee is heerlijk om naar te kijken. De ingetogen Judy (gespeeld door Roos de Geus) maakt de meest indrukwekkende ontwikkeling tijdens de voorstelling. Waar Roos haar eerst neerzet als introvert en teruggetrokken, zie je daar aan het eind van de voorstelling weinig meer van terug. Haar vocale blazen je achterin je stoel wanneer ze “Ga, en ga snel schat” zingt.

Het is een show met een lach en een traan. Het contrast door de hooghartige baas (gespeeld door Hendrik Wichers) en het drietal zijn om van te smullen. Helemaal wanneer je daar een geobsedeerde assistente Roz (gespeeld door Antoinette de Jong – van Mierlo) naast zet die niet van de baas kan afblijven. Het belooft een feestje te worden in het theater. De voorstelling wordt op 24, 25 en 26 november 2023 gespeeld in de Stadsgehoorzaal te Kampen. Mocht je het leuk vinden ben je van harte welkom! Meer informatie vind je via: https://theaterkoorcaecilia.nl/producties/9-to-5/

Foto’s: Claudia Zandbergen