In de afgelopen 40 jaar (!) heeft Theater Terra zichzelf al behoorlijk bewezen in het maken van familievoorstellingen. De Kleine Zeemeermin, Peter Pan, Tovenaar van Oz, Rapunzel zijn slechts een klein aantal titels uit het uitgebreide palet van voorstellingen. Bekende sprookjes, maar uitgevoerd op de TT-wijze. Humor, meeslepende liedjes en het puppeteer-element zijn herkenbare elementen van Theater Terra. Terecht ook bekroond met meerdere prijzen waaronder de Zilveren Krekel en diverse musical awards. Theater Terra is onderdeel van Morssinkhof Terra Theaterproducties, een Nederlandse producent van musicals en familievoorstellingen.

Zondag ging de nieuwste productie in première en mochten we mee de jungle in, met ‘Jungleboek’. Het lag al even op de planken, er was ook al gerepeteerd maar door Corona had deze productie nog niet eerder het theaterlicht gezien. In de Meervaart in Amsterdam bekeken we samen met familie en vrienden in het publiek naar de avonturen van Mowgli en nog minstens 16 andere personages in het verhaal, gespeeld door slechts drie acteurs!

Bijzondere vormgeving

De genoemde elementen zaten al enigszins in onze verwachting maar we werden toch weer enorm verrast. Met een rijdend theater, dat uitklapt, ronddraait, een rivier vormt, een jungle en een sterrennacht uitbeeld, zorgt Theater Terra voor een sublieme toevoeging aan de evenzo sublieme rekwisieten en kostuums die de verschillende personages onderscheidden. Mowgli (en later ook zijn medemens) zijn poppen zoals we ze kennen bij Theater Terra, prachtig in detail gemaakt, zeer geloofwaardig door het spel (van o.a. Tom di Scala die Mowgli beweegt). En deze prachtige poppen maar ook kostuums en decor zijn creatieve uitkomsten van Kathelijne Monnens.

Jungleboek

Mowgli groeit op midden in de jungle, bij een familie van wolven. Met zijn vrienden Baloe de beer en Baghiera de panter beleeft hij avonturen in de wirwar van tropische bomen en planten. Hij leert jagen en de taal van de dieren spreken. Dan verschijnt Shier de tijger, die achter hem aan zit. Tijd voor Mowgli om voor eens en voor altijd uit te maken wie de koning van de jungle is!

Naar het verhaal van Rudyard Kipling zijn de script en liedteksten van Marc Veerkamp. De regie is in handen van Wesley de Ridder. Zoals eerder gezegd, 16+ karakters in het verhaal en drie acteurs om ze te spelen.

Sjors Arts, Robin Ketelaers en Tom di Scala hebben dan ook een verkleedpartij waar menig kind jaloers op zou zijn. De muziek (van Fons Merkies en Laurens Goedhart) zorgt voor de broodnodige rust en met goed gebruik van het licht (Israel Del Barco) komt de illusie van de jungleomgeving zeer geloofwaardig over. Zelfs zo dat er behoorlijk wat spannende momenten in zitten. Goed gekozen is om dan even de vierde wand te breken of om er wat humor in te gooien. Vooral Sjors Arts (die tevens ook de ‘enge’ Shier speelt) mag de komische noot laten horen. Hij doet dit dan ook onnavolgbaar. Vooral de apenscene is echt om te gieren, daarin draagt Robin zeker ook haar komische steentje bij.

Het eindigt zoals we het sprookje kennen, eind goed maar met een traan… Het rijdende theater gaat weer verder, op weg naar een volgende plek om het verhaal van de jongen in de jungle door te vertellen.

Je kunt nog zeker tot begin mei mee met de karavaan. Kijk op www.theaterterra.nl voor de details, zorg dat je deze niet mist!

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen