‘The Musical Connection’ brengt jonge studenten van verschillende leeftijden en stadia van hun muzikale opleiding samen op en om één podium. Het project is een bijzondere samensmelting van kunst, onderwijs en inclusiviteit waarbij de focus ligt op de rol van genderidentiteit.

Een trending topic op scholen, die nog veel aandacht behoeft. Zeker op de jonge leeftijd waarop de jongeren op ontdekking gaan naar hun identiteit is de schoolomgeving van cruciale invloed op dit proces.

Ferry Hogeboom is namens ROC Mondriaan projectleider en illustreert het project met een voorbeeld: ‘’Laatst meldde zich een student bij ons aan die zich identificeerde als man en vertelde dat hij fysiek nog in transitie was. Al gauw bleek dat we allerlei zaken toch niet op orde hadden.”

Een oud-student van DAPA adviseert als ervaringsdeskundige bij de verkenning en de uitvoering: “Ik ben nauw betrokken bij het project en ik vind het heel goed dat de school, tijd en ruimte vrijmaakt om dit thema op te pakken. Alleen al de openheid om mogelijkheden tot verbetering te onderzoeken laat erkenning zien. Dat biedt perspectief en mogelijkheden tot dialoog en daarmee win je al de wereld.”

De studenten werken aan een gezamenlijke musical, waarin de talenten en creativiteit van de studenten van elke deelnemende school tot uiting komen. Voertaal van het stuk is Engels, een extra (internationaal) sausje over een wereldwijd issue.

De productie beleefde zijn première in Kuopio, Finland, gevolgd door deze vertoning in Westlandtheater De Naald in Naaldwijk eindigend als finale die plaatsvindt in het First Stage Theatre in Hamburg, Duitsland, op 26 en 27 april 2024. 

‘You Will Be Found’ is een verhaal over vier vrienden die voor het vak filosofie de opdracht krijgen op zoek te gaan naar zichzelf. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld, wanneer een van hen openhartig vertelt dat ze gay is. Naast geaardheid komen ook onderwerpen als transgender, gender fluid zijn en inclusief ouderschap aan de orde. Vooroordelen, opvoeding en sociale conventies leveren conflicten op, maar geven ook een confronterende blik in hun eigen persoonlijkheid. Dat iedereen recht heeft om zijn eigen Coming Out te bepalen, maar (ook mooi belicht) dat de ontvanger van het nieuws óók zo zijn eigen struggles heeft en soms nog inzichten moet krijgen om het beter te kunnen plaatsen. Moed, Lef en open staan voor de ander is wel het devies wat men hieruit kan opmaken.

De scènes worden afgewisseld met bekende musicalnummers als Seasons of Love (Rent), Corner in the Sky (Pippin), Love thy neighbour (the Prom) en natuurlijk ook de titelsong You Will Be Found (Dear Evan Hansen).

De muziek, wordt live gespeeld door een 12-koppig (Fins) orkest, en in de voorstelling zitten ook zeker luchtige momenten, waardoor het een vlotte, leuke en met serieuze ondertoon familievoorstelling is.

De studenten zijn vocaal zeer sterk en talentvol, zowel individueel in een solo als ensemble in koor.

Toch even speciale shout out naar Puk Elzakkers die, als spring-in-het-veld Tiffi, enorme teksten op megasnelheid weet te brengen en vervolgens een solo zingt die diepe indruk achterlaat. Chapeau!

Ralf Hofstede verdient de award voor grootste lefgozer want hij weet ‘I am what I am’ uit La Cage Aux Folles op ongekende indrukwekkende wijze te brengen!

Maar uiteraard verdient dit in zijn geheel alle complimenten. Een mooi initiatief, met hopelijk een groots bereik. En voor de studenten van DAPA een mooi project voor op hun CV.

Klik hier voor meer informatie.

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen