Acteurs Soy Kroon en Thomas Cammaert zijn vanaf maart 2025 terug in het theater met het succesvolle toneelstuk Trompettist in Auschwitz, naar het gelijknamige boek van Dick Walda. Dat maakt producent De Theater BV vandaag bekend. De voorstelling vertelt het bijzonder aangrijpende en ware verhaal van Lex van Weren. Het stuk ging op 4 april 2022, in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Margriet, in première in Leiden.

“Bijzonder dat we 80 jaar na de bevrijding deze intense voorstelling nog een keer mogen spelen en zo de kans krijgen om dit verhaal over de kracht van muziek in één van de donkerste periodes in onze geschiedenis, met het publiek te kunnen delen,” zegt Soy. Thomas vult hem aan: “De verhalen en de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog moeten verteld blijven worden. Zodat we beseffen dat dit nooit meer mag gebeuren.”

Soy was  te zien in de films Costa!! en Verliefd op Bali. Eerder speelde hij rollen in o.a. Goodbye Norma Jeane, Mamma Mia!, Hoogvliegers, De TV Kantine, Make up your mind en Kraaij & Kroon. In 2023 presenteerde hij samen met Dieuwertje Blok het 5 mei Bevrijdingsconcert op de Amstel. Thomas is bekend door zijn deelname aan Wie is de Mol?, zijn rol in de bekroonde tv serie Ramses en als presentator van Zin in Morgen. In het theater was hij o.a. te zien in Sonneveld en Soldaat van Oranje. Afgelopen seizoen speelde hij in de musical Piaf. 

Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie.

Trompettist in Auschwitz is vanaf 5 maart 2025 slechts 37 keer te zien in heel Nederland. De laatste voorstelling is op 4 mei 2025 in DeLaMar in Amsterdam. 

Meer informatie: www.trompettist.eu