In 2014 was de allereerste versie van de spektakelmusical 14-18 voor het eerst te bezichtigen. Destijds hebben meer dan 325.000 bezoekers genoten van de meeslepende muziek, het spectaculaire decor en vooral het intense verhaal van de 4 vrienden die vol goede moed naar het front gaan om het vaderland te verdedigen.

Vanwege het daverende succes heeft Studio 100 besloten de musical, in een nieuw jasje, terug te brengen naar België, te zien in het Pop-up theater. Op 2 juni 2024 is de première van deze 2.0 versie van de spektakelmusical 14-18 bijgewoond door Musicalsites. Dat de musical nu al onder veel belangstelling staat, is te merken aan de vele BV’ers met aanvulling van een aantal BN’ers die op de première aanwezig waren. We werden aan de rode loper goed ontvangen, met bij binnenkomst een welkomstdrankje.

Een ingrijpend verhaal

Als in 1914 de eerste wereldoorlog uitbreekt, besluiten 4 vrienden, die samen zijn opgegroeid in een Belgisch dorp, mee te vechten aan het front. De energie waarmee ze aansluiten aan de oorlog, met een droombeeld over het snelle verloop ervan (we zijn binnen 2 weken terug, écht), wordt langzaamaan minder door de ontberingen die de jongens moeten doorstaan. De uiteindelijk jarenlange strijd in de gruwelijke loopgraven stelt hun vriendschap op de proef. Liefde en verdriet wisselen elkaar af. Broederschap, familie en vrienden blijken toch echt het belangrijkste bezit te zijn van de mens.

In dit aangrijpende verhaal wordt nogmaals duidelijk dat oorlog emotioneel veel met een mens doet. De trauma’s die de oorlog met zich meebrengt zullen nog altijd sporen achterlaten.

Meeslepende muziek

Wat de musical erg goed doet ,is het meenemen van het publiek in die emoties. Een groot deel daarvan wordt bereikt door de prachtige liederen van componist Dirk Brossé. Wanneer de vrienden Fons (Jonas van Geel), Jan (Jelle Cleymans), Albert (Niels Destadsbader) en het jongere broertje van Jan, Kamiel (Remi de Smet), de opdracht krijgen een brief te schrijven naar thuis ‘voor het geval het slecht afloopt’ springen de eerste tranen in de ogen. Met de in het hart rakende melodie van ‘Lieve Liefste’ waarin de vrienden schrijven naar hun geliefden om te vragen om door te gaan met leven als hen iets overkomt en om aan hen te blijven denken, wordt de toon van deze emotionele rollercoaster gezet. Het gemis bij de vrouwelijke achterblijvers wordt later bezongen met ‘nooit alleen’, een prachtig antwoord op de leegte die zowel thuis als aan het front wordt gevoeld tijdens deze onmenselijke lange tijd zonder elkaars naasten.

De musical zit vol met diep rakende, meeslepende nummers, die worden afgewisseld met energieke vrolijke nummers. Allemaal op het juiste moment in het stuk gebracht, met de juiste intensiteit. Soms klein en intiem waar nodig, soms groots en spectaculair. Waar Sergeant de Decker (Peter van de Velde) begint met een hard nummer om de frontsoldaten in het gareel te houden, eindigt hij met een intiem nummer waar zijn kwetsbaarheid prachtig in naar voren komt.

Spectaculair decor

14-18 stond al bekend om zijn grootse bewegende publiekstribunes. Studio 100 heeft hier in deze versie nog een schepje bovenop gedaan. Met decorstukken die draaien, LCD-schermen die tot het plafond reiken en beelden laten zien die het decor nog realistischer maken mét als kers op de taart de tribunes die eromheen dansen waardoor alle toeschouwers het stuk van verschillende perspectieven kan aanschouwen. Soms bevind je je als publiek ineens midden in een slagveld, dan weer in een veldhospitaal en soms in het dorp waar de vrienden zijn opgegroeid. Het zorgt voor een mooie combinatie van een totaalbeeld waarin de hele legerbasis zichtbaar is, met het van dichtbij aanschouwen van unieke intense momenten waarop de emotie van gezichten van acteurs af te lezen is.

Een van de mooiste beelden van de musical is toch wel een zaal vol soldaten die naast kruizen van gestorven soldaten staan. Ademloos keek de zaal naar deze scène. Ook scènes waar de 4 ‘bloedbroeders’ soms nog klein en onschuldig zijn en de wereld beleven op een onbevangen manier, zijn heerlijk om naar te kijken. Momenten waarop de soldaten heldendaden uitvoeren met gevaar voor eigen leven, zijn indringend. Er zijn echter meer scènes die bleven verbazen, adem weg bleven nemen en het publiek écht meenamen in de verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens deze zwarte bladzijde van de geschiedenis.

Een must-see musicalervaring

Dat deze versie van 14-18 intens en spectaculair is, staat buiten kijf. Het is nog afwachten of de musical net zo’n daverend succes zal zijn als de vorige versie. Met deze spectaculaire première belooft het in elk geval veel goeds. 14-18 is een unieke ervaring, die je van start-to-finish volop beleefd. Een ervaring die je niet mag missen, zelfs niet als je voor deze ervaring de landsgrenzen moet passeren. Het is het écht waard.

Kaarten zijn te bestellen via https://14-18.nu/bestel

Eline van den Vonder