Theatergroep Horizon heeft de stip op hun spreekwoordelijke musical horizon weer bijna bereikt voor dit jaar. Op 13,14 en 15 juni staan ze namelijk in theater de Vest in Alkmaar met hun productie The Wiz. Wij mochten bij een laatste doorloop zijn voor een unieke preview. Na een succesvolle productie ‘a man of no importance’ van vorig jaar kiest Horizon dit jaar voor een meer luchtigere titel.

The Wiz is gebaseerd op “The Wonderful Wizard of Oz” van L. Frank Baum. Verhaal van William F. Brown. Muziek en liedteksten van Charlie Smalls, de Nederlandse vertaling is van Martine Bijl. Met hier en daar een aanpassing vanuit de Horizonse humor. De voorstelling bevat de klassiekers als ‘Easy down the road’ en ‘Brand new day’ dus zeer herkenbaar voor het publiek en lekker swingen, afgewisseld met prachtige ballads.

The Wiz, de musical

The Wiz is echt ook zo’n productie die je weer wilt zien. Het is een eigentijds sprookje over Dorothy (Anouk Geertsma) die de weg kwijt raakt en in het wonderbaarlijke land van Oz belandt. Ze gaat op zoek naar de machtige tovenaar van Oz (Matthijs Hekman ) die haar ogenschijnlijk kan vertellen hoe ze de weg naar huis terug kan vinden. Onderweg maakt ze kennis met een vogelverschrikker ( Lotte van Zelst) een blikkenman (Jan van Zelst) en een laffe leeuw (Jeroen Blank) en samen gaan ze de strijd aan met o.a. Sadista (Dana Vermeulen) en haar vliegende apen.

Nieuwe choreograaf

The Wiz zit vol met energieke en grootste nummers waar heerlijk op gedanst kan worden. De nieuwe choreograaf Nynke Mostert valt dan ook met haar neus in de boter.

Sinds oktober vorig jaar is de 19-jarige de choreograaf bij Horizon. Zij volgt hiermee Babbe van Kraaij op, die voorheen deze taak op zich nam.

De klassieker Brand new day is het hoogtepunt van de voorstelling waarin de gehele cast en ensemble als een regenboog dansen en hierin zie je ook terug dat er ontzettend hard gewerkt is op dans. Maar ook de kostuum vallen nu al op. Sommige in delen, andere al helemaal tot in detail uit- en afgewerkt, het is één groot kleurenpalet. Vooral het Emerald City volk mag er zijn met gigantische hoofdtooien, bijzondere kledingcreaties en combinaties van beiden.

Lotte heeft haar vogelverschrikkerkostuum zelf gemaakt. Allemaal lapjes stof van (zo is ons verteld) kledingstukken van andere leden. Gelukkig voor Lotte was het vandaag nog oefenen zonder stro, want ze heeft last van hooikoorts. Jan zijn blikkenmankostuum was vooralsnog erg stijf en strak, wat natuurlijk wel past bij een blikkenman, maar het wordt al wat soepeler. Zijn enorme kuif versterkt de invulling van Jan om als een soort Elvis zijn karakter neer te zetten. Voor Jeroen bestaat zijn leeuwenpak uit een hele mooie jas en een megagrote pruik die af en toe even ‘opgetoupt’ moet worden.

De doorloop van The Wiz

De doorloop verliep overigens op rolletjes. Met de samenkomst met de indrukwekkende liveband en het oefenen in het plaatsen van decorstukken wordt het een steeds completer beeld. Het AT was zeer tevreden, hoewel altijd toch wat notes na afloop. Maar dat mag ook; vooral Toto moet nog aan de bak. Zijn timing en focus was nog niet helemaal optimaal ;), maar wat kan je dan ook verwachten van een overschattige hond die voor het eerst mocht mee oefenen.

Gelukkig was de rest van de cast op dreef. Heerlijke komische timing en ogenschijnlijk werden met gemak de hoge noten geraakt.

Met een gerust hart richting de première dus! Wij zijn er bij, dus lees ook dan ons verslag. Wil jij dit ook niet missen? Koop dan nog je tickets via www.theatergroephorizon.nl

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen