Soraya Gerrits en Martijn Smids studeerden gisteren af met hun voorstelling ‘Kwijt’ in de Wat hal in Tilburg.

Soraya is binnenkort te zien als de jonge Diana in Diana & Zonen en Martijn was de afgelopen tijd te zien in een aantal concerten en samen studeren ze af aan de Fontys Hogeschool der Kunsten in Tilburg afdeling Muziektheater. Dat hebben ze gedaan door in een bubbel te werken waarbij ze getest werden. Ook tijdens de voorstelling werden alle maatregelen genomen zoals voorgeschreven.

De voorstelling Kwijt gaat over een broer en een zus die samen opgroeien in een gezin met een gewelddadige vader die het gezin onder druk zet. De zus is een stuk ouder en komt op voor haar broertje en beschermd hem. Samen zijn ze sterk totdat de zus besluit in New York te gaan studeren en de afstand tussen broer en zus groter wordt en haar broer veel minder ziet. Als zij besluit naar Canada te verhuizen met haar vriend die niet in het leger wil en haar broer juist in het leger gaat om in Azië te gaan vechten is de afstand groot en ook definitief als haar broer sterft in de strijd.

Als ze een zoon krijgt projecteert ze haar broer op hem en wil ze alles in hem terugzien totdat haar zoon zich verzet tegen die druk. Het is reden voor haar om eindelijk afscheid te nemen van haar broer die ze 20 jaar geleden al verloren heeft.

De staging is eenvoudig maar om die reden juist zo duidelijk en mooi gemaakt door Soraya en Martijn met hun begeleider regisseur Paul van Ewijk. De vertaling was van de hand van Martijn Smids.

Soraya en Martijn zijn zeer goed bevriend en dat zie je ook meteen terug in deze voorstelling Het verhaal dat ze vertellen is indringend, kwetsbaar en ontroerend waarbij ze schitterend acteren en het gevoel overbrengen aan hun publiek. Voeg daarbij de schitterende muziek en je weet als toeschouwer waarom theater zo mooi kan zijn met dank aan Soraya en Martijn.