Het is een drukte van belang met premières in deze tijd. En hoe blij zijn we daarmee! We verwelkomen vandaag ook weer Theater Terra met hun nieuwe kindervoorstelling: Sneeuwwitje de musical.

Onder regie van Wesley de Ridder en met script en liedteksten van Marc Veerkamp wordt het sprookje van Gebroeders Grimm op geheel eigen ‘Theater Terra-wijze’ gebracht. Je zou dus denken het verhaal over de prinses, die geliefd is bij heel het volk. Waarvan de toverspiegel vindt dat zij de mooiste van het land is, in plaats van de jaloerse stiefmoeder, de toverheks. Maar niets is minder waar merken wij direct bij de opening al. Deze voorstelling gaat helemaal niet over Sneeuwwitje maar over Zeventje, een dwerg die hard werkt in de goudmijn samen met zijn lotgenoten die veel beter af zijn dan hij. Zijn zoektocht naar waar hij dan eigenlijk de beste in is, zorgt voor het doorkruisen van het Sneeuwwitje verhaal. En om de verwarring compleet te maken, komt ook de prins uit Assepoester nog even langs en zien we de eeuwige dansende schoentjes ook nog over het podium walsen. Gelukkig is daar de jager die het verhaal weer naar het origineel trekt, of toch niet? Hij krijgt de opdracht op Sneeuwwitje haar hart te bevriezen maar of hij dat kan is nog maar de vraag, want zij is toch wel heel knap en heel lief. Jaloezie is wel de rode draad in de voorstelling, al dan niet letterlijk groen zien van. Uiteindelijk blijkt het moraal dat niets goud is dat er blinkt, en ware liefde geen status kent.

Cast en creatives

Hoewel Britt van Doorn (Sneeuwwitje) en Sebastiaan Hoen (de Jager) ook als menspersonage te zien zijn, is het de spelers toch weer gelukt om binnen 5 minuten in de show te vergeten dat je grotendeels naar poppen zit te kijken. Ambitieus om met slechts drie acteurs, 7 dwergen, een heks, een prins, vlinders en een zwijn in het bos en een goudmijn uit te beelden. Het is dan ook hard werken maar door vernuftige decorstukken is de schakeling tussen kasteel, naar dwerghuisje, naar bos goed en snel te wisselen, waardoor er weinig tijd in het verhaal verloren gaat. Prachtige poppen overigens weer, gemaakt door Kathelijne Monnens, die ook haar creatieve hand legde aan het decor en de kostuums.

Luuk Bonthuis (licht- en techniek) had even zijn eigen moment of fame toen er een kleine technische storing was in de band en Wesley ‘in karakter’ de zaal op de hoogte stelde van ‘de meneer van techniek’ en zijn staat van dienst ‘die is nu vast in paniek’ geheel in stijl, rijmend en onverstoorbaar.

 

Dat de aanwezige kinderen weer vol in het verhaal op gingen, bleek wel uit de vele spontane reacties uit de zaal. Kinderen blijven daarin puur en oprecht in hun reacties en dat maakt kindertheater ook voor volwassenen een heerlijke beleving.

En hoe fantastisch voor die kinderen om daarna nog met zeventje op de foto te mogen (de heks was toch iets minder geliefd).

Zoals elke volwaardige productie betaamt, was er nu ook (weer) een echt trapmoment waar we de trotse spelers verwelkomden en ze in de armen gesloten worden van familie en bekenden. Een prachtige première, waar niemand groen zag van jaloezie… nou ja de heks dan wellicht.

Nieuwsgierig geworden naar deze heerlijke familievoorstelling?  Kijk dan op www.theaterterra.nl voor de verdere info.

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen