“Scrooge,” de hedendaagse interpretatie van het klassieke verhaal van Charles Dickens, heeft zijn weg gevonden naar de moderne zakenwereld van de Amsterdamse Zuidas. Het verhaal draait om Ben Scrooge, een welvarende vastgoedhandelaar die een hekel heeft aan kerstmis en dit openlijk verkondigt aan iedereen om hem heen. Met bevlogenheid en een dosis humor geeft Marco Edam gestalte aan de rol van Scrooge. Hij wordt bezocht door drie geesten, zij nemen hem mee op een reis door het verleden, heden en de toekomst van deze verbitterde zakenman.

De cast, voornamelijk bestaande uit jonge talenten, schittert op het podium en draagt bij aan de levendigheid van de voorstelling. Bekende liedjes zoals ‘Opzij’ van Herman van Veen en ‘Ken je mij’ van Trijntje Oosterhuis voegen een vertrouwd element toe aan het geheel, terwijl zelfs ‘Atje voor de sfeer’ van René Karst een verrassende touch geeft aan de muzikale ervaring.

Het stuk speelt zich voornamelijk af op het kantoor en het huis van Scrooge. De handmatig bewogen rekwisieten worden ondersteund door projecties op de achterwand. Helaas was het geluid niet altijd optimaal, waardoor sommige spelers minder goed te verstaan waren en er af en toe een valse noot klonk. Desondanks kon dit het enthousiasme van het publiek, bestaande uit vrienden en familie van de cast, niet temperen.

Al met al was “Scrooge” een geslaagde en verfrissende kerstmusical, met een eigentijdse twist die het tijdloze verhaal van Charles Dickens naar een ander niveau tilt. Ondanks enkele technische gebreken was de energie en trots van de jonge cast aanstekelijk, en het publiek verliet de zaal met een warm kerstgevoel en een glimlach op het gezicht.

Cast

Marco Edam, Ben Scrooge
Koen van der Wel, Jacob Marley
Zoë Gerritsen, Baukje Kremer
Laura de Jongste, Freddie
Danique Hoogendoorn, Geest van het verleden
Emma Blikslager, Geest van het heden
Jurre van der Linden, Geest van de Toekomst
Fulco van IJsselsteyn, Sander Breekman
Joël de Vries, Jonge Scrooge
Eva Been, Madelief
Pepijn Hoekstra, Kleine Scrooge, kleine Tim
Lotte de Mik, Kleine Madelief
Harry Mooij Breekman, Tim, ensemble
Fenne Komduur, ensemble
Danica Korf, ensemble
Marjon Demmers, ensemble
Sera Voss, ensemble
Dieuwertje Haver, ensemble

Tekst en foto’s: Marloes Romeijn