Op 10 december 2023 ging Sprookjesboom, een Gi-Ga-Gantisch Avontuur feestelijk in première. In het Munttheater te Weert verzamelden genodigden, vrienden, familie en veel prinsjes en prinsesjes om 75 minuten samen met Klein Duimpje, Heks, Roodkapje en alle andere sprookjesfiguren een avontuur in het sprookjesbos te beleven.

Het verhaal

Klein Duimpje en Roodkapje zijn aan het vliegeren. Klein Duimpje is niet sterk genoeg en de vlieger vliegt zo de boom in. Blazen, springen en klimmen: niks werkt. Klein Duimpje heeft één grote wens, en dat is dat hij groot wil zijn. Heks gaat hem daarmee helpen, maar in ruil daarvoor moet hij haar hele huisje opnieuw opbouwen. Die is namelijk verwoest door houthakker Willem. Duim is enorm blij dat hij eindelijk groot is. De sprookjesbosbewoners zijn enorm verrast en vragen zich af hoe dit kan? Duim zegt dat hij heel veel snoepjes heeft gegeten, heel hoog heeft gesprongen en heel vaak heeft gewenst. Maar groot zijn, heeft ook nadelen. Niet meer op de rug van Ezel rijden, geen verstoppertje meer kunnen spelen, geen thee meer kunnen drinken bij Ko, een huis moeten bouwen voor heks zonder gereedschap én je allerbeste vriendinnetje kwijtraken.

Ijzersterke cast:

De show wordt gedragen door 5 talentvolle acteurs/poppenspelers. 4 van hen spelen twee of meerdere karakters. Klein Duimpje, de hoofdrol van dit verhaal, verandert in een echt persoon zodra deze groot geworden is. De kleine versie is, net als de rest van alle sprookjesfiguren, een handpop. Erg knap hoe snel en vloeiend de spelers kunnen wisselen van karakters. Zowel qua poppen als qua stem, houding en mimiek. Want let wel: een pop is een pop en de speler moet deze tot leven wekken. Een lastige taak waar deze ervaren spelers geen moeite mee hadden.

Wat ook zeker benoemd mag worden is de dynamiek en de chemie tussen de spelers. Op sommige momenten ‘’bestuurden’’ twee mensen 1 pop, bijvoorbeeld bij de toverspreuk van de heks. Geen eenvoudige taak, want je moet ontzettend goed op elkaar zijn ingespeeld. Dit was dan ook zeker het geval. Assepoester en Geitje Benjamin werden gespeeld door Linde Vos. Normaal is zij swing, maar door afwezigheid speelde zij de première.

Interactieve elementen

De voorstelling is en blijft leuk voor jong en oud. Voor de jonge kijkertjes genoeg interactie. De vlieger uit de boom blazen, stampen zodat de fakir (Bo van Vliet) komt, Roodkapje roepen en snoepzakken naar het podium brengen. Daarnaast was er ook voor het volwassen publiek genoeg om te lachen! Een lampje zodra Wolf (Mick Westerhout) een idee had, leuke woordspelinkjes en dubbelzinnige opmerkingen.

Tweede versie

‘’Dat lieve kinderen, dat is weer een ander verhaal.’’ is een bekende zin van de Sprookjesboom. Echter ging dit niet helemaal op. De voorstelling is namelijk in 2012 al een keer gespeeld. Nu is er een nieuwe generatie kinderen, dus reden genoeg om de show nogmaals op te voeren. Naast veel herkenningspunten waren er ook een aantal nieuwe elementen toegevoegd aan de voorstelling. Zo had heks (Roos van Breukelen) een nieuw nummer waarin ze zingt dat ze dringend op zoek is naar een goede klusser. De muziek zelf is superleuk, alleen stond deze vrij hard waardoor de tekst nauwelijks te verstaan was.

Ook zijn er wat subtiele tekst- en decorwijzigingen doorgevoerd. Zo is de sprookjesboom daadwerkelijk te zien. Een boom op de achtergrond heeft een handig mechanisme, waardoor er lichtgevende ogen te zien zijn als de boom spreekt. De paddenstoel van kabouter Ko is maar 1 scène te zien, wat zonde was. Het heksenhuis was mooi en vooral groot. Tijdens het bouwlied wordt het huisje, dat in de eerdere voorstelling is verwoest door de houthakker, helemaal opnieuw opgebouwd. Dit is slim gedaan door gedeelten van het huis als het ware op te klappen. Echter leek het vrij instabiel, waardoor het publiek even op de tanden beet toen een gedeelte bijna terugviel. Wat wel leuk is, is dat het hele podium mee wordt genomen. De vloer, de coulissen en de achterwand: alles is sprookjesbos. Dit gecombineerd met een mooi lichtplan maakt het een mooi geheel.

Al met al is deze nieuwe versie weer een enorm, Gi Ga Gantisch feestje voor het hele gezin! Kijk voor meer informatie op https://www.efteling.com/nl/theater/sprookjesboom-gigagantisch-avontuur/speellijst

Dave Moses