In het Isala theater in Capelle aan de IJssel zagen wij ‘Renée Doet De Dames’. Na haar door pers en publiek geprezen soloprogramma ‘List, Shaffy & Piaf’ brengt Musical Award Winnaar (2018 & 2020) Renée van Wegberg ditmaal een ode aan Nederlandse zangeressen met ‘Renée Doet De Dames’. 

Het hart op tafel

Het hart op tafel. Dat is wat Renée van Wegberg zich ten doel stelt, in deze opmerkelijke tijd waarin voor haar alles tot stilstand kwam en ruimte ontstond voor bezinning. In haar zoektocht naar bekende en onbekende Nederlandse parels kwam ze zichzelf tegen en vond ze muzikale herkenning. Van Anouk tot Liesbeth List en van Caro Emerald tot Conny Stuart.  Zo kregen we een hele andere kant van Renée van Wegberg te zien. Ze heeft zelf de liedjes uitgezocht, arrangementen samengesteld en Renée probeert daarnaast iets van zichzelf te laten zien. Ze zong nummers die haar zelf raken zoals o.a. het nummer ‘Geef mij de moed’ van Jenny Arean. Uiteraard ontbrak ook Liesbeth List, de chansonnière in wiens huid Renée kroop voor de gelijknamige musical, niet.

Renée staat ongedwongen op het toneel en juist dit maakt dat je heel ontspannen naar deze vakvrouw kunt luisteren die elk nummer tot een feest der herkenning maakt met de stijl van Renée. De humor waarmee ze dingen uit haar leven belicht maar ook de moeilijke tijden waarover ze vertelt, maakt deze voorstelling tot een mooie positieve verademing in deze tijd. Bijgestaan door muzikanten Ivo Schols, Arthur Lijten, André van Damme en Berry Janssen wordt staat dat garant voor een intiem theaterconcert vol humor, kwetsbaarheid en heel veel liefde voor muziek.

We zagen een indrukwekkend theaterconcert, met humor, kwetsbaarheid, veel liefde voor muziek en zoals gezegd: Het hart op tafel!

Renée van Wegberg

Nog voordat ze afstudeerde van het conservatorium in Rotterdam vertolkte ze haar eerste grote rol in de familiemusical Annie (2005), die van Grace Farrell. Vanaf daar volgde de ene na de andere rol. Ze ging naar Keulen om de Duitse cast van We Will Rock You (2008) te versterken en kwam weer terug voor het spelen van de Vertelster in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (2008). Voor deze rol werd ze genomineerd voor een Musical Award voor Beste Vrouwelijke hoofdrol. Na deze vocaal uitdagende rol kon Renée haar komische kant laten zien in Urinetown (2010). In de felbegeerde rol van Elphaba, de groene heks in de hitmusical Wicked (2011) vloog ze op haar bezemsteel door het Circustheater in Scheveningen en werd een wens van haar bucketlist weggestreept.

Andere musicals die Renée op haar naam heeft staan zijn Expeditie Eiland (2018), de musicalcomedy Nonsens (2016), Vijftig tinten de parodie (2014) en ze speelde Suzanne in Tick Tick Boom! (2014), waarvoor ze werd genomineerd voor beste vrouwelijke bijrol.

 

Na de tour van Renée Doet De Dames, die loopt tot en met februari 2021, zal ze wederom te zien zijn, in de hoofdrol als Alison Bechdel, tijdens de reprise tournee van de met prijzen overladen musical Fun Home. Fun Home stond in de zomer van 2019 al twee weken in het International Theater Amsterdam (ITA). Ook voor deze laatste rol won van Wegberg in januari 2020 de Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. In augustus 2021 speelt Renée de hoofdrol in De Freule, een nieuwe musical over de rebelse en fanatieke organiste Judith van Dorth.

Klik hier voor meer informatie over Renée van Wegberg.

Lees ook:
Een andere kant van Renée van Wegberg in ‘Renée doet de dames’

er zijn geen afbeeldingen gevonden